Traditii de Revelion in Romania

mesaje revelionTrecerea in noul an este de obicei, atat prilej de sarbatoare, cat si prilej de speranta. Oamenii isi stabilesc obiective pentru noul an, viseaza la unele lucruri de care nu au avut parte prea mult sau chiar deloc in anul precedent, astfel ca trecerea in noul an este un prilej excelent pentru promisiuni de a fi mai buni, mai muncitori, mai fericiti.

Revelionul in Romania nu inseamna numai petreceri insotite de cantitati mari de alcool si de mancare. Ca orice mare sarbatoare, trecerea in noul an este insotita de o serie de obiceiuri si traditii populare, care sunt practicate in Romania, chiar daca din ce in ce mai putin de sute, daca nu chiar de mii de ani.

Dintre toate credintele, obiceiurile si superstitiile populare desfasurate cu aceasta ocazie, cel mai celebru obicei e cel al „Plugusorului”, in care fiecare casa trebuie colindata de catre uratori. Acestia, in compania unui clopotel, ureaza sanatate si bani, recolte bogate si fericire in sanul familiei si sunt rasplatiti cu dulciuri si bani.

In zonele rurale, oameni de toate varstele se strang in cete, se imbraca in piei de ursi si in ursari si apoi pleaca sa colinde casele oamenilor. Traditia spune ca asa se alunga duhurile rele de pe langa casele oamenilor. In anumite parti ale Romaniei, „mersul cu Ursul” este considerat a fi un mare eveniment, motiv pentru care se fac repetii chiar si cu cateva saptamani inainte. Pentru colindatori, acest obicei este banos, fiind rasplatit deseori cu bani si nu cu dulciuri sau cu colaci.

In zonele urbane s-a renuntat la multe din obiceiuri, din pacate. Se mai merge doar cu „Plugusorul””, iar seara oamenii se strang in jurul unor mese incarcate (care trebuie neaparat sa aiba peste si stafide). Unii trimit mesaje de Revelion celor aflati departe, iar la miezul noptii se deschid larg usile si ferestrele, tocmai pentru ca noul an sa alunge departe spiritele rele cuibarite in case.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.