Deja este din ce in ce mai cald afara, iar soarele ne aduce de fiecare data mai aproape cu gandul de vacanta. Multi romani prefera pentru vacantele de vara destinatiile cu foarte mult soare, plaje intinse si curate, relaxare printre valurile marilor sau oceanelor. Totusi, exista si romanii care in loc de agitatia de la mare prefera zonele mai linistite, unde sa se poata bucura de o oaza de calm si bunavointa, unde totul se petrece parca intr-o alta lumea, cea a oamenilor buni si ingaduitori, pentru care timpul are intotdeauna rabdare. O astfel de destinatie turistica in Romania este orasul Horezu, iar foarte aproape de acesta chiar manastirea Horezu.
Daca ai nevoie de cateva zile in care sa simti energia naturii, cantecul pasarilor, parfumul florilor si bunatatea oamenilor indreapta-ti atentia spre ceea ce iti ofera sudul Romaniei. Judetul Valcea este zona cu o foarte mare concentrare de schituri si lacasuri crestinesti. Manastirea Horezu, foarte aproape de orasul cu acelasi nume este o reprezentare perfecta a arhitecturii brancovenesti, un stil aparte al liniilor si culorilor care ajung sa construiasca o adevarata opera de arta.
Biserica a fost construita din porunca domnitorului Constantin Brancoveanu, unul dintre promotorii culturii romanesti in perioada 1688 – 1714, perioada domniei lui. Mai mult decat atat, la intrarea in biserica au ramas scrise deasupra cuvintele spuse de acesta, potrivit carora domnitorul nu ar fi avut liniste pana in momentul in care biserica nu ar fi fost gata.
Se spune despre aceasta biserica ca a fost construita doar pe timpul noptii. Acest lucru se intampla deoarece navalirile turcilor erau destul de frecvente in acea perioada, iar daca ar fi ridicat biserica pe timpul zilei, in mod sigur nu constructia nu ar fi putut fi ridicata din cauza violentelor.
Peretii bisericii contin icoane ale sfintilor, predominand cele ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, sub hramul acestora doi fiind si biserica. Poate ca din acelasi motiv Constantin Brancoveanu era destul de atasat de aceasta manastire. Aici sunt prezente scene din vechiul Testament precum si din sinoadele ecumenice, fiecare delimitate intre ele prin ornamentatii florale, o adevarata incantare pentru iubitorii de frumos.
Printre zugravii care s-au ocupa de picturile de pe zidurile interioare ale manstirii trebuie mentionati Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim. Daca ai nevoie de o vacanta in care sa profiti de fiecare moment de liniste pe care il poti avea, de fiecare oaza de calm si orice moment in care tot ceea ce simti este frumusetea apropierii de natura si de spiritualitate, tot ce ai de facut este sa incepi sa cauti din timp, pe internet, oferte de cazare in Horezu. Este suficient sa cauti in Google pensiune Horezu si iti vor aparea instant zeci de astfel de pensiuni, care mai de care mai frumoase si mai atractive. Poti face o selectie pe baza criteriilor de care tii cont de obicei cand cauti cazare, iar pe baza acestora sa vezi unde sunt locuri libere ramase.