Avantajele unui dictionar portabil

Exista numeroase situatii in care a avea un dictionar la indemana este extrem de util. Din pacate, DEX-ul in varianta sa clasica este o carte aproape imposibil de transportat datorita faptului ca este foarte voluminos. Dictionarele de buzunar in variante mult simplificate raman o optiune pe care doar elevii si studentii la litere alegeau sa o foloseasca. Abia dupa aparitia dictionarelor online utilitatea accesului instant la un dictionar a inceput sa se concretizeze pentru un numar tot mai mare de utilizatori.

Utilitatea accesului rapid la un dictionar

Dictionarul este baza dezvoltarii limbajului si cea mai importanta sursa de imbogatire a vocabularului. Este extrem de important ca inca din scoala primara elevii sa fie invatati sa foloseasca des si cu incredere un dictionar explicativ al limbii romane ori de cate ori se intalnesc cu expresii sau cuvinte necunoscute.

Chiar si pentru cei trecuti de anii scolii, dictionarul poate deveni util in cea mai diversa serie de situatii:

1. Nevoia de a gasi o definitie rapid. Se intampla adesea sa ne trezim intr-un colectiv care foloseste un anumit jargon profesional pe care nu il intelegem. Un dictionar online la indeamna disponibil pe telefon sau tableta poate fi consultat in doar 30 de secunde pentru a lamuri persoana care se simte in afara subiectului datorita limitarii de vocabular. Definitiile cuvintelor sunt usor de urmarit pe dictionarele online, iar procesul de cautare este simplificat la maxim.

2. Lapsusul. Nu exista persoana care sa nu se fi confruntat macar o data cu situatia frustranta de a avea un lapsus. Conform dictionarului, lapsusul este incapacitatea momentana a cuiva de a-si aduce aminte de un lucru stiut; eroare, inadvertenta comisa din neatentie de o persoana care vorbeste sau scrie ceva. Dictionarul poate clarifica aceste lapsusuri sau poate ajuta la descoperirea cuvantului uitat prin cautarea unui sinonim.

3. Atunci cand redactezi un email. Modul de comunicare prin email este unul care inlocuieste tot mai des comunicarea verbala in mediul de afaceri. Pentru ca emailurile pot fi pastrate si arhivate, de multe ori partenerii si colaboratorii de afaceri prefera sa comunice in acest mod, economisind timp si avand garantia unui „act scris”. Atunci cand se redacteaza un email formal, este foarte important ca exprimarea folosita sa fie pe masura. Consultarea unui dictionar explicativ al limbii romane online este cea mai rapida metoda de a gasi cuvantul sau cuvintele potrivite pentru ceea ce se doreste comunicat. Multe dintre aceste dictionare online ofera mai multe tipuri de dictionar pe aceeasi pagina, putand fi folosite in paralel dictionarul de definitii si dictionarul de sinonime pentru a gasi exact cuvantul care exprima perfect nuanta si tonul intentionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.