Rezumat:
Societatea globala in care traim este una cat se poate de interesanta si are o evolutie constanta. Aceasta evolutie are capacitatea de a uimi, pe alocuri si de a schimba multe perceptii invechite. Pe piata muncii, spre exemplu, in doar cateva zeci de ani s-a reusit o modificare incredibila a modului in care gandeste si actioneaza forta de munca. Daca in trecut majoritatea oamenilor erau conservatori, cautandu-si un loc de munca doar in zona in care locuiau, astazi mai mult din jumatate din forta de munca de pe glob este dispusa sa se relocheze.
De ce au inceput oamenii sa accepte joburi in alte parti?
- Pentru ca informarea este mult mai bine conturata si se gasesc mai usor firmele care fac angajari in domeniile de interes pentru fiecare individ in parte.
- Pentru ca majoritatea companiilor mari isi deschid sedii in marile orase. Exemplul clar este ROmania, unde exista o multime de locuri de munca in judetul Cluj, in Bucuresti, Timisoara sau Iasi, insa sunt probleme in ceea ce priveste locurile de munca in orasele mai mici. Este adevarat ca sunt si in localitatile mici joburi, insa nu sunt foarte multe optiuni.
- Pentru ca transportul a ajuns sa fie mai bine pus la punct, ceea ce nu mai face o distanta de cateva sute sau mii de km sa fie o piedica. Evident, majoritatea oamenilor sunt ancorati intr-un anumit colt al lumii, unde au familie si prieteni, insa datorita transportului modern se poate face naveta foarte usor.
Care sunt principalele cifre referitoare la migratia pentru un loc de munca?
- Aproximativ 57% dintre cei care isi cauta un loc de munca sunt dispusi sa se relocheze, atat in tara de provenienta, cat si in alte tari;
- 60% dintre cei dispusi sa plece nu au familii sau copii, ceea ce este oarecum de inteles;
- Varsta persoanelor care si-ar dori sa plece din tara sau din localitate pentru un loc de munca este cuprinsa intre 20 si 30 de ani;
- In preponderenta, mai exact un procent de 61%, cei care doresc sa se mute sunt barbati.
Care sunt principalele locuri in care s-ar muta oamenii pentru un loc de munca?
La nivel national, Clujul devine din ce in ce mai atractiv, foarte multi tineri preferand acest oras transilvanean pentru constructia unei cariere. La nivel international, Statele unite ale Americii sunt pe primul loc al preferintelor, urmate de Germania, Canada, Australia si Marea Britanie. Marea Britanie are o scadere in preferintele oamenilor, in conditiile in care in urma cu 4 ani era pe locul 2 in topul preferintelor. Totusi, este un lucru oarecum normal, dat fiind faptul ca englezii au acceptat sa iasa din Comunitatea Europeana.
Daca ne raportam la orase, Marea Britanie isi pastreaza totusi un loc fruntas, Londra fiind o destinatie mai apreciata decat New York, Berlin sau Barcelona. In top mai intra si Amsterdam, Dubai, Los Angeles, Paris, Sydney si Tokio.
Cu siguranta, relocarea nu mai reprezinta o problema, asadar, daca iti gasesti un loc de munca bine platit oriunde in lume, este bine sa te gandesti serios daca il accepti sau nu.