Romanii si alimentele bio

alimente bio

Distribuie cunoscutilor tai!

Romanii si alimentele bio, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Desi Romania a trecut print-o criza economica serioasa, fapt ce s-a simtit foarte bine in buzunarele romanilor, alimentatia bio a castigat, lucru curios, tot mai mult teren, in ciuda produselor care sunt mai scumpe. Se pare ca romanii au ajuns sa constientizeze importanta calitatii in ceea ce priveste sanatatea lor sau au ajuns sa puna in aplicare unul dintre renumitele proverbe populare: „sunt prea sarac pentru a-mi permite sa mananc prost”.

alimente bioAlimentele bio sunt mai sanatoase – Semnalele de alarma trase de diversi medici si de cercetatori din toate partile lumii, au convins un numar cat mai mare din populatia Romaniei sa opteze pentru cumparaturile bio. Indiferent ca vorbim de carne bio, de legume, fructe, lactate sau cosmetice bio, produsele ecologice au castigat teren in fata celor obisnuite, non bio.

Lipsite de pesticide, de hormoni si antibiotice, de E-uri, de coloranti si conservanti artificiali, alimentele bio sunt mai gustoase si mult mai sanatoase. Produsele crescute cu ajutorul antibioticelor, precum carnea de pui, afecteaza organismul uman, imunizandu-l la acest tip de medicamente, in timp. Carnea de pui bio, in schimb, fiind naturala si fara hormoni de crestere, ajuta organismul sa reactioneze corect, sa se dezvolte corect. Tot in privinta carnii de pui din comert, s-a demonstrat faptul ca aceasta afecteaza echilibrul hormonal favorizand un numar mare de afectiuni de la varste foarte fragede. Produsele ecologice (fructele si legumele bio, carnea de pui bio, lactatele sau cerelalele bio) beneficiaza de o cantitate mai mare de vitamine si minerale fata de produsele din comert obtinute prin procedee care nu respecta standardele impuse produselor ecologice.

Fermele bio, in Romania – Un mare semnal de alarma a fost tras in privinta carnii de pui din comert. Aceasta pune in pericol sanatatea si dezvoltarea copiilor, lipsindu-i de numeroase beneficii nutritionale si de natura sa deregleze grav sistemul hormonal, in dezvoltare, al celor mici. Din aceste motive, tot mai multi parinti au optat la carnea de pui bio, carne provenita de la pui crescuti natural, cu nutreturi si cereale naturale, fara chimicale sau hormoni de crestere. In ultimii ani, in Romania au aparut tot mai multe ferme si crescatorii de pui bio. Cererea de carne de pui bio este tot mai mare, in ultimii ani, acest aspect incurajand producatorii de alimente ecologice de a-si extinde afacerile si a-si diversifica productia. In aceeasi situatie se afla si legumele, fructele si lactatele bio, si acestea fiind la mare cautare. In cazul acestor alimente, cererea, din partea consumatorului roman, de produse curate, fara chimicale exista de mai multa vreme, alimentata fiind de prezenta pietelor agro-alimentare, in care fiecare mic producator isi poate vinde produsele crescute in curtea proprie.

Concluzii – Pe ansamblu, romanii au inceput sa devina mult mai constienti de factorii negativi ce pot fi indusi de alimentele consumate, orientandu-se catre produsele ecologice. Din pacate, aceasta tendinta a fost observata si de marii comercianti, de lanturile de supermarket-uri, care au gasit inca o modalitate de a produce profit: desfacerea si prezentarea produselor bio, in rafturi separate, frumos marcate si iluminate, creind astfel, impresia de produse exclusiviste, de top sau de lux, pentru a justifica cresterea preturilor la pana de cinci ori pretul aceluiasi produs luat de la producator.

Prin urmare, este bine sa incercam sa ne orientam catre o alimentatie cat mai „bio” cu putinta, insa fara a pune in pericol bugetul familiei. Amintiti-va ca, in urma cu, nu mai mult de 30-40 de ani, toate alimentele de pe piata erau „bio” sau „eco”, fara ca lumea macar sa stie. Astazi, acest segment tinde, ajutat de proprietarii de supermarket-uri, sa devina exclusivist. Acest lucru poate fi usor contracarat, ori prin cresterea, in propria curte, a alimentelor bio, ori prin orientarea direct catre producatorii de astfel de alimente, cu alte cuvinte, ferme sau chiar producatori individuali. In acest fel veti beneficia si de o alimentatie sanatoasa si de o „protectie” a propriului buzunar!

Distribuie cunoscutilor tai!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.