Studiile arata – Romania este potrivita pentru afacerile cu afine de cultura

Amplasarea tarii noastre, relieful de care dispune, clima acesteia, sunt cativa factori de care se profita in agricultura, viticultura si horticultura. O altfel de cultura, relativ recent introdusa  in Romania, este cea de afini cu tufa inalta. Despre avantajele, conditiile si randamentul acestora vom vorbi in articolul de astazi.  Pentru suport tehnic in demararea unei asemenea afaceri, puteti vizita siteului Pepinierei Olunden – afine de cultura, la www.afinul.ro.

  •  Datorita pozitiei pe glob (latitudine si longitudine), Romania reuseste sa recolteze productia de afine mai devreme cu una sau doua saptamani (alteori chiar si cu mai mult) decat ceilalti competitori de pe aceasta piata, cum ar fi Polonia sau Germania. Lucrul acesta este dovedit si este extrem de avantajos pentru oamenii de afaceri romani ce investesc in acest domeniu de activitate.
  • In egala masura, solul tarii noastre faciliteaza cresterea de afini. Este cunoscut ca acest arbust da roade in soluri acide, a caror PH se situeaza intre 4,5 si 5,8.  Totusi, pentru a-l modifica, exista mai multe metode, foarte accesibile – adaugarea de sulf agricol si/sau turba; de asemenea, pentru a ridica nivelul PH-ului, se poate utiliza amendament.  Desigur, anumite analize sunt necesare pentru aceste proceduri.
  • La nivel global exista astazi peste 100 de soiuri de afini cu tufa inalta – acestea prezinta numeroase diferente, in functie  de marimea si forma coronamentului,  marimea, culoarea si gustul fructelor de afine,  dar si perioada de coacere. Piata de desfacere este in crestere pentru aceste fructe. Pentru a corespunde trasaturilor specifice ale climei din Romania, specialistii recomanda insa doar cateva soiuri de afine. E vorba de :
  1. Soiuri de afine de cultura timpurii: Hannah’s Choice, Earlieblue, Duke,  Spartan;
  2. Soiuri de afine de cultura de sezon: Patriot, Bluecrop, Chandler;
  3. Soiuri de afine de cultura tarzii: Legacy, Elliot
  • Nu in ultimul rand, preturile  acestora pornesc de la 0,75 euro per bucata;  in tara noastra este disponibil atat material saditor de afin certificat, de cea mai buna calitate; se pot furniza si servicii complementare de asistenta tehnica si consultanta pentru pornirea unei asemenea plantatii; fondurile rambursabile sunt de asemenea un mare plus in aceasta ecuatie a plantatiilor de afine de cultura.

Pentru informatii suplimentare, ghiduri practice si posibilitati de achizitie, imagini, detalii legate de tehnologia de cultura, o descriere elaborata a soiurilor, sfaturi pentru intretinere, accesati pagina   Pepiniera Olunden – afine de cultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.