Parcul National Retezat se gaseste asezat in judetul Hunedoara, In Carpatii Meridionali, la o inaltime intre 800 si 2509 metri, intinzandu-se pe o suprafata de cca 54.400 de hectare, fiind infiintat in anul 1935.
Parcul National Retezat se afla in concurs cu circul glaciar Bucura, care este alcatuit din 40 de varfuri muntoase care depasesc in inaltime 2200 de metri, in medie depasind cca 2350 de metri.
Centrul masivului este ocupat de mai multe zone de protectie, prima dintre acestea are un caracter stiintific, avand o intindere de cca 11466 hectare, in aceasta zona fiind interzise exploatarile de orice fel ( vanat, turism camping, miniera, pescuit, pasunat, culegerea fructelor, iar in cea de-a doua zona pasunatul este interzis la mai mult de 2 luni pe an.
Accesul in prima zona de protectie se poate face numai cu autorizatie emisa de Comisia Monumentelor Naturii, doar pe anumite teritorii si trasee, acest parc fiind proclamat rezervatie a biosferei.
Masivul Retezat este compus dintr-o structura geologica vasta din care fac parte calcare si roci cristaline.
Activitatea ghetarilor din aceasta zona a avut o desfasurare larga, datorita inaltimii sale mari de cca 2509 metri in Varful Peleaga, iesind la suprafata urmele a unui numar de 18 ghetari.
In aceasta zona, cu exceptia ghetarilor de circ (Custura, Bucura si Judele), au mai fost pastrate ramasitele unuia din cei mai intinsi ghetari de vale (lapusnicul), de asemenea si un numar de 83 lacuri glaciare din tara.
La baza Muntilor Retezat se gaseste Lacul Bucura (2041metri), care este unul dintre cele mai intinse lacuri din tara noastra, intinzandu-se pe o portiune de 10,5 hectare.
In acest parc exista cca 1200 de specii de vegetale, la baza parcului existand paduri de carpen, fag si mesteacan, iar in vai creste arinul negru, de asemenea pe valea Raului Mare se gaseste teiul si mojdreanul, iar la o inaltime de peste 1000 metri putem gasi scorus, molid, artar, mesteacan, la inceput treptat in padurile de amestec, insa dupa aceea rasinoasele formeaza un alt nivel propriu zis pana la inaltimea de 1800 – 1900 de metri.
Fauna in aceasta statiune este compusa din animale precum ursul, cerbul, capra neagra, caprioara, marmota, jderul, mistretul, pisica salbatica, iar pasari precum vulturul sur, cocosul de munte, ierunca si acvila de munte.
In zonele calcaroase din putem intalni vipera, iar lacurile si raurile sunt populate de catre pastravi, in acest parc in prezent se efectueaza cercetari privind fauna, flora, vegetatia, cercetari cinegetice si agropastorale.