Hrana gaini de carne
In articolul de mai jos vom vorbi despre hrana gainilor pentru carne, dar vom continua cu subiecte noi si interesante despre multe animale si pasari domestice.
Pentru pasarile mai tinere care au un an sau doi, dar si pentru pui, trebuie sa folosim hrana mai bogata in hidratati de carbon decat in cazul hranei de gaini pentru oua. Este necesar ca cerealele sa fie suplimentate cu proteine animale si vegetale, continute, de exemplu, in faina de soia sau cea de oase. Este mai simplu sa folosim un amestec prefabricat, dar in cazul unei crescatorii unde se ingrasa pasarile doar pentru scurte perioade de timp sau doar in urma unei selectii, este mult mai rentabil sa folosim un amestec propriu.
Dintre cerealele, cele mai recomandate sunt orzul care are bobul intreg sau porumbul maruntit. Se mai pot adauga tarate si resturi menajere. Cartofii fierti sunt consumati cu mare placere, insa dau o senzatie de satietate fara aportul energetic al cerealelor. Fulgii de cartofi deshidratati sunt foarte hranitori, depasind cerealele in continutul de hidratati de carbon. Ce-i drept, acestia sunt mai scumpi, asadar nu renteaza folosirea lor. Pentru completarea regimului alimentar al pasarilor sunt suficiente resturile menajere precum cartofii fierti, sfecla sau morcovii.
Necesarul de hrana pentru gainile de carne
Cu toate ca pasarile isi pot atrage necesarul de hrana si din natura, o pasare de greutate medie are nevoie, pentru energia pe care o consuma si pentru a atinge un randament multumitor, de cca. 120 de hrana uscata intr-un amestec adecvat nevoilor nutritive ale pasarilor.
Aceste ratii trebuie sa cuprinda:
-circa 50-60% hidrati de carbon: cereale;
-circa 15-20% proteina vegetala: soia sau srot de rapita;
-circa 10-15% proteina animale: faina de carne sau de peste;
-circa 5-10% grasime: ulei pentru gatit;
-circa 5-10% substante minerale: calciu precum si alte preparate speciale;
-circa 4-9% produse reziduale de morarit: tarate;
-pana la 1% vitamine si microelemente.