Spatiile pentru hrana si asternut al animalelor

Spatiile pentru hrana si asternut al animalelor

Platformele de depozitare la nivelul solului pentru fan si asternut sunt foarte propice pentru solutiile de mecanizare si conduc la o buna utilizare a spatiului ca suprafata acoperita. Trebuie aranjate in imediata apropiere a grajdului pentru a permite  cai de aprovizionare scurte. Pentru a construi invelisul efectiv, la toate constructiile cu sali se va recurge la mesteri dulgheri sau la ingineri. Sunt de preferat structuri fara zabrele pentru ca permit intrerea si iesirea fara obstacole. Acoperisurile trebuie calculate, in functie de marimea grajdului la 4-5 metri, pentru a permite o inaltime adecvata de depozitare a hranei pentru animale domestice. Din acest motiv, un spatiu sub acoperis este un avantaj, iar grinda cu zabrele este mai putin recomandata. Inclinatiile acoperisului de la 20 de grede in sus permit orice forma de acoperis, care este adaptata ca si culoare si structura la mediul inconjurator. Inchiderea peretilor exteriori se va face mai ales cu placi sau barne din lemn. Dezvoltarea halelor pentru animale domestice trebuie sa poata fi facuta si in lungime si in latime.

Pentru amenajarea podelei sunt suficiente dalele de beton. O fasie de hidroizolatie va impiedica umezeala ce iese din podea sa intre in produsele uscate de deasupra, precum fan, paie sau nutreturi concentrate, facandu-le neutilizabile. Produsele voluminoase, precum cerealele si concentratele se vor aseza de preferat in silozuri, mai ales in cantitati mai mari. Majoritatea silozurilor sunt din metal sau din saci treviera prinsi de un cadru cu balamale, folosit ca recipient rotund cu o bara de incarcare. Mai exista si posibilitatea de a va face singuri un container din lemn, conform unor instructiuni de montaj. In acest sens se recomanda un fund inclinat cu panta de cel putin 30 de grade, si mai bine 45 de grade, pentru evacuarea prin curgere.

Capacitatea necesara se determina in functie de numarul de animale de casa, de rata zilnica a consumului, de durata de depozitare si greutatile respective ale materialelor depozitate.

Depozitarea anuala se va calcula la nivel individual, la calitate maxima a produsului, cu continut maxim de umezeala reziduala de 18-20 %. In caz diferit, trebuie asigurata o posibilitate de uscare. Pentru companiile care achizitioneaza, frecventa achizitiilor determina necesarul de spatiu de depozitare. Si aici, capacitatea de stocare trebuie sa fie pentru macar 2-3 luni, pentru a exploata la maxim eventualele avantaje economice, in termeni de cantitate si fluctuatii sezoniere ale pietei.

Chiar si pentru paie, un spatiu de depozitare aerisit, cu acoperis si de aceeasi marime este necesar, pentru a pastra asternutul si nutretul uscat si fara mucegai. Depozitarea temporara se poate face si afara daca exista un spatiu acoperit si bine protejat impotriva precipitatiilor si vantului adica o asa zisa perdea de protectie.

Nutreturile insilozate se folosesc din ce in ce mai mult la hrana pentru animale, sub forma de baloti rotunzi sau patrati, ajungandu-se la greutati de 350-550 kg, in functie de forma de balot sau de continutul de materie uscata. Pentru protectia balotilor mari, acestia se invelesc individual in functie de perioada de stocare, cu 5-6 straturi de folie. Hrana animalelor fermentata trebuie sa aiba minim 40 % materie uscata, partial ajungand insa si la 60 % sau mai mult. Apoi mai este si combinatia de fan si siloz, intr-un produs unic. In forma clasica de insilozare, conservarea se face prin fermentarea acidului lactic din zahar, in cazul acestui produs mixt este nevoie de un container etans, datorita continutului mare de materie uscata. In ambele cazuri este necesara o compresie mare, pentru ca la fiecare continut de materie uscata se aplica o presiune de 180-220 kg pe metru cub, pentru balotii patrati ca si pentru cei rotunzi. Se depoziteaza inveliti cu folii. In zonele cu vegetatie, aceasta varianta e mai putin potrivita pentru ca iarba comporta riscul existentei soarecilor ce vor rontai plasticul.  Puteti evita pasarile adapostite sub capita sau balot cu ajutorul unei plase de sarma. Pentru a evita riscul fermentatiei secundare, un balot trebuie dat la animale la maxim 4-5 zile de la deschiderea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.