Tot ce trebuie sa stii despre perioada de reproducere a hamsterului

Hamsterii au capacitati incredibile de reproducere, care se traduc printr-o maturitate sexuala precoce, perioade de gestatie extrem de scurte si apropiate unele de altele si nasterea unui numar mare de pui. Acest lucru se explica prin faptul ca hamsterii au o durata mai scurta de viata. In plus, exista o lista destul de mare de pradatori care ameninta existenta acestor rozatoare in mediul lor natural.

Exceptie de la regula face hamsterul chinez. In rest, hamsterii se reproduc destul de usor si rapid. Atunci cand puii sunt pregatiti sa isi paraseasca mama, cel mai bine este ca stapanul sa separe imediat femela de mascul pentru a-i impiedica pe tineri, la randul lor, sa se reproduca.

Perioada de reproducere

In natura, hamsterii au un ciclu de reproducere sezonier: se reproduc doar intr-o anumita perioada a anului, incepand cu luna aprilie si pana in luna septembrie. In captivitate, sub influenta luminii artificiale, hamsterii se pot reproduce de-a lungul intregului an. In timpul sezonului de reproducere, femeia intra in calduri (perioada de ovulatie), odata la patru zile.

In momentul in care imperechierea a avut loc, incepe perioada de gestatie. In caz contrar, femela intra din nou in calduri dupa patru zile.

Gestatia prelungita

La hamseri se intampla ca gestatia sa dureze cu cateva zile in plus datorita unei intarzieri in dezvoltarea embrionilor care ramane la un stadiu de “animatie suspendata” in interiorul uterului. Acest fenomen se explica in general prin dificultati intampinate de femela, in timpul gestatiei propriu-zise.

La hamster perioada de gestatie este de 16 zile si reprodcerea incepe de obicei de la varsta de 3-4 luni inainte de a reproduce din nou, femela are nevoie de o perioada de recuperare de minim 4 luni. Hamsterii pitici sunt cel mai usor de imperechiat. In cazul in care femela ataca masculul acest lucru inseamna ca nu este in calduri.

Sursa: https://wamiz.com/rongeurs/hamster-2/periode-de-reproduction-du-hamster-1642.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.