Scurta introducere
La prima vedere tindem sa consideram verighetele ca simple accesorii, purtate in general de doamne, dar totodata si de reprezentatii sexului tare, acest lucru depinzand insa de viziunea pe care o are fiecare asupra simbolisticii si rolului unui astfel de element. Un fapt este sigur, si anume ca istoria verighetelor este pe atat de frumoasa precum este si lungimea si forma care le caracterizeaza. Se spune ca forma cercului simbolizeaza continuitate, aspiratie catre infinit, exact ca si momentul in care cei care aleg sa poarte verighete din argint sau aur, hotarasc sa isi uneasca pentru totdeauna spiritul si trupul aspirand catre perfectiune si uniformitate sentimentala.
Drum lung, sinuos
Dupa cum mentionam anterior, drumul inelului si in mod special cel al verighetei a avut un parcurs sinuos, cu diferite suisuri si coborasuri, pornind de la clasicul inel de logodna care este oferit de barbat viitoarei sale sotii, cu semnificatia unui legamant pana la momentul propriu-zis al desfasurarii nuntii, si finalizandu-se cu refuzul unor institutii bisericesti asupra acestei forme de juramant de fidelitate si dragoste infinita. Clasandu-ne in categoria persoanelor a caror orientare religioasa permite purtarea unor astfel de verighete, putem remarca faptul ca sunt multe persoane care in urma casatoriei evita sa poarte verigheta, tradand cultul religios si totodata desconsiderand persoana si pasul pe care l-au facut, deoarece putem privi acest micut accesoriu drept o evidentiere publica a faptului ca am facut pasul in luarea celui mai important angajament ce poate exista in viata unei persoane.
Origine si evolutie
Originea verighetelor, respectiv a inelelor din argint, aur sau alte materiale este Egiptul, unde, erau folosite drept sigiliu avand simbolul puterii si al autoritatii reprezentate in general de faraon. Dupa ce faraonul face cunoscuta aceasta modaliate de impunere a puterii si totodata a frumusetii, femeile Egiptului se vor ralia „propunerii” acestuia, completand minunatele tinute cu aceste bijuterii, realizate in mod exclusiv din aur.
Romanii nu au incetat niciodata sa ne surprinda, de aceea au fost mereu la curent cu noutatile perioadei specifice in care traiau, folosindu-se in mod special de inele din fier. Treptat nobilii au constatat ca frumusetea si utilitatea acestora creste, daca materialul din care sunt confectionate este aurul. Ceea ce este de-a dreptul frapant este faptul ca datorita formalismului excesiv ce caracteriza dreptul roman, acestia au gandit chiar si diverse legi prin care se impunea sau nu purtarea verighetelor, respectiv a inelelor.
Rolul inelului se schimba iar acesta va reprezenta modalitatea prin care o persoana se va mentine intr-o clasa sociala, iar datile in care acestia trec intr-o alta clasa sociala sunt destul de rare, mai ales la romani, unde nu se acceptau sub nicio forma casatoriile dintre cetateni si peregrin, sau sclavii care era perceputi drept obiecte si nu persoane. Primul inel de logodna isi are originile in jurul anului 200 e.n., nu era confectionat dintr-un material pretios insa valoarea sa simbolica era de nepretuit. Treptat, crestinii au acceptat inelul drept un simbol marital, preluat de la pagani si transormandu-se intr-o oglinda a legamantului de credinta realizat in fata Lui Dumnezeu.
Incepand cu secolul IV, inelul de cununie incepe sa fie folosit tot mai frecvent, fiind pozitionat pe al patrulea deget, socotit ca simbol al iubirii, mana stanga fiind cea care il va purta tocmai datorita pozitiei inimii, fiind realizata astfel o conexiune ce a supravietuit pana in zilele noastre, si in mod sigur va supravietui mult timp de acum inainte.
Aur sau argint, dragostea primeaza
Fenomenul trist care incepe sa se contureze tot mai pregnant este faptul ca simbolistica verighetei scade odata cu perpetuarea divorturilor. „Pana cand moartea ne va desparti” isi pierde semnificatia, iar casatoria devine un simplu contract, incheiat de multe ori cu foarte mare atentie pentru a nu fi cauzate prejudicii materiale sau emotionale celor doi parteneri.
Cu toate acestea, verighetele sunt obiecte unice, prin ceea ce reprezinta, iar daca suntem doritori sa impartim restul vietii alaturi de persoana potrivita, alegem verighetele de aur iar peste 25 pe cele de argint. Sunt diferite site-uri de bijuterii ce va ofera alternative, verighete din argint cu sau fara model, verighete din aur cu diferite declaratii de dragoste.
Nu ne ramane decat sa ne iubim!