Bijuteriile sunt acea pata de culoare si de stralucire din outfit, pe care atat barbatii cat si femeile le folosesc ori de cate ori isi doresc sa iasa in evidenta sau sa isi contureze mai bine personalitatea. Exista numeroase variante de bijuterii, de la cele realizate din pietre si metale pretioase, pana la cele simple, din otel, piele sau materiale textile.
Unele modele, cum ar fi anumite bijuterii Tommy Hilfiger sau bijuterii Guess au reusit sa treaca la un alt nivel si sa devina piese extrem de scumpe, pentru care bogatii lumii liciteaza milioane.
Chiar si cei care nu au bijuterii de milioane pot, totusi, sa priveasca aceste mici accesorii drept o investitie serioasa. Pentru a-si pastra valoarea insa, aceste piese trebuie sa fie bine ingrijite.
Cum pot fi ingrijite corect bijuteriile?
Cei de la timestore.ro au creat un set de reguli pentru ingrijirea corecta a bijuteriilor, care pastreaza valoarea tuturor accesoriilor, mai ales daca sunt realizate din materiale pretioase:
- Orice bijuterie trebuie sa fie pastrata in saculeti de matase sau in cutii de bijuterii atunci cand nu este purtata. In caz contrar, risca sa fie zgariata iar zgarieturile duc la pierderea valorii;
- Substantele chimice trebuie sa stea departe de bijuterii. Tocmai de aceea, chiar si atunci cand vine vorba despre inele de logodna sau verighete, acestea trebuie sa fie scoase de pe mana atunci cand se spala vase sau se folosesc diverse substante precum clorul sau apa sarata;
- Este bine sa se evite aplicarea parfumului direct pe bijuterii, deoarece poate sa le afecteze. Cel mai indicat este ca aplicarea parfumului sa se faca inainte de accesorizare;
- Exista solutii special create pentru ingrijirea bijuteriilor, care trebuie sa fie folosite. Pe piata pot fi gasite creme sau spray-uri destinate ingrijirii diverselor metale. Totusi, pentru bijuteriile costisitoare cea mai buna varianta de ingrijire este la bijutier.
- Orice bijuterie trebuie sa fie tinuta departe de forta bruta, deoarece pot fi extrem de sensibile.
Daca bijuteria are o calitate foarte buna, aceste reguli s-ar putea sa nu fie neaparat valabile. Aurul, spre exemplu, poate sa reziste la clor si la apa sarata. De asemenea, nu necesita ingrijiri speciale. Cu toate astea, poate sa fie zgariat.
In ceea ce priveste argintul lucrurile sunt destul de diferite, fiind un material foarte sensibil. Bijuteriile de argint trebuie sa stea in saculeti de catifea si sa fie protejate de umezeala sau de oxidare. Atunci cand bijuteriile de argint se innegresc, cea mai buna solutie este placarea cu rodiu.
Poate cele mai rezistente bijuterii sunt cele realizate din otel inoxidabil. Acestea pot fi curatate cu sapun si apa curata, fiind destul de rezistente si la socuri. Din pacate, otelul inoxidabil nu este chiar atat de valoros, insa pentru cei care doresc o bijuterie strict pentru elementul sau estetic, acest material este perfect.
Este bine ca inainte de achizitia unei bijuterii sa se afle informatii despre modul de ingrijire al acesteia. IN felul acesta, oricine ii poate asigura o durata mare de viata si chiar ii poate creste valoarea in timp.