Rezumat:
Orice lucru bun necesita mult timp pentru a se desavarsi, rabdare si perseverenta. Iar orice lucru bun trebuie sa isi dovedeasca aceste calitati tot prin testul timpului.
Bitcoin se pare ca a reusit sa se supuna acestei reguli nescrise si sa isi dovedeasca avantajele si beneficiile in moduri neasteptate.
Anul 2013 a insemnat pentru Bitcoin un punct de cotitura, acel punct care il putea distruge dar din care a iesit chiar mai intarit decat era inainte.
Bitcoin este prima moneda digitala criptata ce a fost lansata ca idee in anul 2008, pentru ca in ianuarie 2009 inventatorul sau sa o lanseze efectiv pe piata. Conceputa pe baza principiului peer-to-peer, de la egal la egal, aceasta moneda este descentralizata, nu depinde de nici un stat, autoritate sau persoana. Codul sursa din spatele softului este open source, adica oricine poate citi liniile de programare si le poate descarca. Prima tranzactie catre un comerciant a fost efectuata mult mai tarziu, in anul 2010. Intre timp, moneda a fost acceptata de un grup restrans de persoane, care a inteles potentialul unei monede care nu depinde de nimeni.
In 2013 insa Bitcoin a cunoscut un boom, pretul sau explodand cu adevarat, astfel ca a crescut de la 14 dolari pentru un BTC (in ianuarie) la peste 1000 de dolari in toamna.
Ce a determinat aceasta crestere senzationala a pretului?
Au fost doua cauze majore. Prima si cea mai importanta a fost reprezentata de criza economica ce a afectat Cipru. Aceasta a condus la blocarea conturilor cipriotilor din mai multe banci, lasandu-i pe acestia fara acces la propii lor bani. Oamenii au inteles atunci ca nu este bine sa depinzi atat de mult de o institutie bancara sau financiara si nici macar de propriul stat. De altfel, Bitcoin a plecat tocmai de la aceasta idee, si anume aceea de a fi o moneda complet autonoma si independenta, descentralizata.
La cresterea interesului pentru Bitcoin a contribuit si investitiile masive in infrastructura, dar si implicarea tot mai accentuata a unor investitori de pe Wall Street in acest segment.
O asemenea explozie a pretului a atras atentia tuturor asupra Bitcoin, insa nu numai in sens pozitiv.
China, marele stat comunist, a anuntat in luna decembrie a aceluiasi an faptul ca interzice tranzactiile in Bitcoin pe teritoriul si de catre cetatenii sai. Teama de a pierde banii a dus la masuri extreme, care au determinat si prabusirea pretului monedei abia ridicate. Acesta s-a stabilizat undeva intre 550 si 660 de dolari pentru un BTC, pentru ca apoi sa scada la 400 de dolari.
Cu toate acestea, tot China este statul in care interesul pentru Bitcoin a crescut vertiginos, tocmai din cauzele specificate mai sus. Statul a inteles repede ca sunt bani frumosi de castigat de pe urma retelei Bitcoin, astfel ca a revenit asupra deciziei, iar tara a ajuns sa fie martora a peste 80% din numarul total de bitcoini tranzactionati.
Bitcoin a cunoscut asadar suisuri si coborasuri dureroase, insa a iesit mai intarit si cu o mai mare autoritate, fiind adoptat de tot mai multe tari.