De ce trebuie sa reciclam becurile ecologice

Puțini știu că becurile ecologice, odată stricate sau arse, e bine să fie reciclate și nu aruncate pur și simplu la tomberon sau la coșul de gunoi. De ce? Pentru că acestea conțin pulbere de mercur, cantitate care variază între 0,3 și 0,5 miligrame.

Din fericire, în România există RECOLAMP. Asociația Recolamp este o organizație non-profit fondată de General Electric Hungary, Philips Lighting și Ledvance GMBH.

Din 2007 și până azi, Recolamp s-a ocupat de managementul a peste 3.500 de tone de deșeuri formate din becuri și neoane arse și alte componente care conțin mercur în subansamble.

“Când Recolamp şi-a început activitatea, deșeurile de lămpi și tuburi fluorescente ajungeau invariabil la gropile de gunoi din România. Producătorii au obligația legală de a se asigura că acest lucru este evitat. Mai presus însă de Directive și legislații naționale, a fost angajamentul ferm al celor trei membri fondatori ai asociației în toate cele 18 organizații pe care le-au înființat la nivel european și care sunt reunite sub umbrela EucoLight.
Concret, în 2016 am colectat 673 tone, echivalentul a 42% din media vânzărilor din ultimii trei ani. Pentru 2017, avem de atins o valoare minimă de 45%, ceea ce înseamnă că anul acesta eforturile noastre trebuie să asigure corecta gestionare a peste 867 de tone echipamente de iluminat, a explicat Directorul General Béla Kovács.

Recolamp – Zece ani de povești cu final fericit, campanii de conștientizare și colectare

În prezent, Asociatia Recolamp are peste 11.000 de parteneriate cu companii din intreaga tara, companii care au primit containere și pe care le utilizează pentru a depozita deșeurile provenite de la echipamentele de iluminat.

Aceste deșeuri provin atât de la populația civilă cât și de la micii antreprenori, directori de IMM-uri sau alte companii. În mod obligatoriu și intituțiile de stat sunt obligate să participe cu deșeuri.
În plus, în majoritatea lanțurilor de magazine de bricolaj, retail și din industria de FMCG există 1.500 de containere in care se pot lasa becurile si neoanele arse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.