Bormasina cu fir sau cu acumulatori?

Art2-poza

Distribuie cunoscutilor tai!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ce scule alegi cand principala operatiune de care ai nevoie este cea de gaurire? Bormasina fara percutie, bormasina cu percutie sau ciocanul rotopercutor? Oricum ar fi, bormasina este cea mai cunoscuta scula electrica din toate timpurile. Poti sa o o folosesti si pentru uz casnic (atunci cand sotia vrea sa ii agati un tablou pe perete), dar si in constructii, industria lemnului etc.

Hai sa le luam pe rand:

  1. Bormasinile fara percutie. Sunt cele mai ieftine, dar tine cont ca poti sa o folosesti doar pentru a da gauri in materiale moi: lemn, materiale plastice, metal.
  2. Bormasinile cu percutie. Poti sa le foloesti pentru a da gauri in materiale ceva mai dure: piatra, beton moale, caramida. Din punctul meu de vedere, cel mai bun raport calitate-pret din aceasta gama, il are Bosch GSB 550. E o masina de gaurit cu percutie de la un producator de top, cantareste putin sub 2 kg, are suficiente putere, iar pretul se situeaza in jurul sumei de 200 lei.
  3. Ciocanele rotopercutoare. In momentul in care ai de dat gauri in beton armat e clar ca ai nevoie de un rotopercutor. In afara de forta, rotopercutorul are marele avantaj si ca, datorita striatiilor de pe burghiu, prinderea este mult mai stabila decat in cazul unei bormasini.

Si acum vine intrebarea: sa aleg o bormasina cu fir sau una cu acumulatori?

Pentru sculele cu fir raportul putere-pret este considerabil mai bun decat la sculele cu acumulatori, dar cele din urma ofera o flexibilitate mult mai mare, e adevarat ca la un pret mai ridicat, dar marele avantaj este ca nu mai depinzi de priza (trebuie doar sa te asiguri ca ai acumulatorii incarcati inainte sa te apuci de treaba). Daca vrei totusi bormasini cu acumulatori sau orice fel de scule fara fir, trebuie sa fii dispus sa scoti ceva mai multi bani din buzunar.

In general, bormasinile cu acumulatori au o gama larga de aplicatii, amintesc doar cateva:

  • gaurire si insurbare in lemn pentru montarea pardoselilor din lemn (daca au reglaj mecanic de cuplu pot executa insurubari si gauriri la diametre mari fara a neglija calitatea lucrarilor, deoarece surubul se aseaza perfect pe material) ;
  • datorita greutatii reduse se poate lucra cu usurinta deasupra capului sau in pozitii incomode: atunci cand vrei sa dai o gaura pentru a monta un spot luminos;
  • dezavantajul ar fi ca acumulatorii isi mai pierd din putere si au numar limitat de incarcari (cei pe Li-Ion rezista undeva la 500 de incarcari conform anumitori producatori) si trebuie sa fii atent cand se intampla asta ca sa nu fie afectata calitatea lucrarii. Daca ne referim la sculele cu fir, cat te tine motorul si ai acces la priza, lucrezi fara probleme.

O alta intrebare este legata de brand, deoarece sunt atat de multe pe piata incat pare greu de facut o alegere, dar cu o bormasina Bosch nu ai cum sa dai gres.

Indiferent daca folosesti un model cu fir sau unul cu acumulatori, asigura-te ca il folosesti pentru ceea ce a fost conceput ca sa fii sigur ca durata de viata a sculei si calitatea lucrarilor nu au de suferit.

Distribuie cunoscutilor tai!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.