Despre mentenanta la panouri solare

Probabil unul dintre cele mai mari avantaje privind panourile solare fotovoltaice il reprezinta faptul ca nu este necesara o intretinere care sa consume mult timp. Ar fi suficient ca pentru mentenanta unui panou solar sa il spalati din cand in cand cu un furtun, nu mai mult de 2-3 ori pe luna. Mai mult decat atat, daca in zona in care locuiti ploua adesea spalarea celulelor voltaice nu va fi necesara mai deloc. In schimb daca ploile nu isi fac aparitia mai deloc ar fi indicat sa le spalati macar putin in fiecare zi pentru a evita depunerile de mizerie si praf. Acest lucru este valabil si pentru orase sau zone unde este trafic aglomerat sau se construieste des.

Majoritatea panourilor solare sunt certificate si testate pentru furtuni, ploi cu gheata sau vanturi, asadar sunteti asigurati din acest punct de vedere. Cel mai important este sa le montati si sa le ancorati asa cum trebuie pentru a evita orice neplacere. Asadar, dupa cum puteti vedea, mentenanta panourilor solare se rezuma in principiu doar la mentinerea acestora curate si clare pentru a fi capabile sa capteze cat mai multa lumina de la soare.

panouri solare

Cost mentenanta panouri solare – Putem observa asadar ca pentru a intretine un sistem solar nu vom avea nici macar un cost pentru acest lucru. Atata timp cat panoul solar se monteaza corect nu exista motive ca acesta sa se defecteze. Un lucru important de avut in vedere este urmatorul: daca aveti panouri solare fotovoltaice care vor functiona doar pe timp de vara, atunci cu cateva zile inainte de a aparea primul inghet este necesar sa scoateti apa din acesta. In schimb daca sistemul dumneavoastra solar este unul mai complex nu este nevoie de nici o operatiune la schimbarea anotimpurilor. Chiar si asa insa specialistii ne indica faptul ca se recomanda ungerea schimbatoarelor de caldura din varful tuburilor macar o data in timpul anului cu o pasta speciala destinata intretinerii panourilor solare.

Vezi si:  Rolul instalatiilor sanitare

Dupa mai multe analize s-a demonstrat stiintific faptul ca panourile solare care sunt mentinute curate cea mai mare parte a timpului cunosc o eficienta mai ridicata cu pana la 70% in ceea ce priveste producerea de energie. Pentru a fi siguri ca mentenanta acestora se pastreaza la un nivel bun, aveti urmatoarele optiuni:

  1. Fie clatiti cu apa deionizata panourile solare, acest tip de apa fiind recomandat mai mult pentru cei care le curata mai des, insa problema este ca nu veti avea niciodata o curatare completa folosint apa deionizata
  2. Clatiti panourile cu apa deionizata combinata cu un surfactant simplu pentru ca acestea se vor curata mult mai bine, in schimb unele depuneri vor fi destul de rezistente pentru a nu disparea.

Pastrand o mentenanta periodica pentru panourile solare veti avea numai de castigat: veti produce mai multa energie, sistemul solar va avea o viata mai lunga si astfel investitia pe care ati facut-o va fi in siguranta. Dincolo de partea estetica a unui panou solar, functionalitatea acestuia trebuie protejata, iar daca acestea vor fi mentinute in permanenta curate nu veti avea probleme. Mai multe detalii despre mentenanta panouri solare puteti citi pe siteul easycm.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.