8 curiozitati despre telefoanele mobile

Majoritatea ne inchipuim, cu greu, viata fara un telefon mobil, aparatul devenind un accesoriu indispensabil in activitatile zilnice. Psihologii vorbesc de o dependenta de telefonul mobil care genereaza ceea ce ei au numit „nomofobie”, adica teama de a nu avea acces la reteaua de telefonie si la traficul de date.

Fiind vorba de un obiect care a ajuns sa faca parte din viata noastra, ne-am gandit ca ar fi interesant de aflat si lucruri mai putin stiute despre telefonul mobil, asa ca iti vom dezvalui cateva dintre acestea 

1. Primul telefon mobil din lume cantarea un kilogram

Primul telefon mobil a fost creat in 1974 de catre inventatorul Martin Cooper si a fost produs de compania Motorola. Realizarea era cu atat mai mare cu cat in acea perioada nu se inventasera nici macar telefoanele fara fir. Ca dimensiuni, primul telefon nu avea nimic in comun cu cele din ziua de azi, fiind o adevarata „caramida” care cantarea nu mai putin de un kilogram.

2. Telefoanele mobile sunt niste aparate de radio mai complexe

Exista numeroase asemanari intre telefoanele mobile si aparatele de radio clasice, ambele dispozitive functionand pe acelasi sistem. Concret, este vorba de receptionarea unui semnal radio care, in cazul telefoanelor, este emis de antenele de pe turnurile de telefonie mobila. In plus, fata de aparatele de radio, telefoanele mobile folosesc si unde electromagnetice, pentru a putea comunica intre ele.

3. Producatorul Samsung a fost, la baza, magazin alimentar

Telefoanele Samsung au pondere importanta pe piata, dar putini stiu ca producatorul sud-coreean a avut cu totul alt obiect de activitate la inceput. Brandul Samsung a aparut in 1938 și a fost, la inceput, un mic magazin de produse alimentare. Abia in 1970, firma s-a reprofilat si s-a lansat in industria de electronice, primul produs lansat pe piata fiind un televizor alb-negru cu diagonala de 12 inch.

4. Primul smartphone a aparut in 1993

Desi multi cred ca iPhone-ul produs de Apple a fost primul smartphone din istorie, realitatea este alta. Primul telefon inteligent a fost creat mult mai devreme, mai exact în 1993. Este vorba de modelul IBM Simon, produs de cei de la IBM, aparat care avea touchscreen, e-mail, fax, calendar si alte caracteristici regasite si la modelele actuale.

5. Cele mai multe SMS-uri din lume, in Filipine

Se pare ca filipinezii prefera sa comunice mai mult prin mesaje scrise decat sa vorbeasca la telefon. Altfel, cum s-ar explica faptul ca tara lor se situeaza pe primul loc in lume in privinta numarului de SMS-uri. Nu mai putin de 1,4 miliarde de mesaje scrise scurte, trimise zilnic. La originea acestui obicei pare sa stea faptul ca, la inceput, acest serviciu a fost gratuit in Filipine.

 6. Sharp a creat primul telefon cu camera

Telefonul mobil a devenit si aparat de fotografiat abia in anul 2000, cand Sharp au avut ideea sa creeze un model cu o camera foto incorporata. Modelul s-a numit Sharp J-SH04, avea o camera de 110.000 de pixeli si un display ce afisa 256 de culori.

 7. Peste 100 de utilizari pe zi

Pe masura ce devin mai complexe, telefoanele sunt folosite, zilnic, din ce in ce mai mult, fiind uitate vremurile cand erau utilizate doar pentru convorbiri si mesaje. S-a stabilit astfel ca o persoana foloseste telefonul, in medie, de 110 ori pe zi.

8. In Africa de Sud sunt mai multe telefoane decat taxiuri, radiouri si televizoare

La o populatie de 56,7 milioane de locuitori, Africa de Sud are, nu mai putin de, 89 de milioane de cartelele SIM active. Un studiu recent a stabilit ca numarul telefoanelor mobile folosite de utilizatorii din Africa de Sud este mai mare decat cel al taxiurilor, televizoarelor si aparatelor de radio, adunate la un loc.

 

Incheiem cu un sfat, care se refera la nevoia de a dezinfecta telefonul zilnic, mai ales ca pe acesta se regasesc de 21 de ori mai multe bacterii decat pe capacul de la toaleta.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.