Avantajele automatizarii proceselor industriale

Automatizarile industriale reprezinta un domeniu in plina expansiune, care beneficiaza, in mod constant, de progresele tehnologice inregistrate in ultimii ani. Dezvoltarea exponentiala a sistelemor de calcul si echipamentelor electronice, cresterea aproape constanta a puterii de calcul a procesoarelor, dar si a capacitatii mediilor de stocare, a condus la realizarea de echipamente de automatizare din ce in ce mai performante, care ofera control in timp reala proceselor pe care le guverneaza.

Necesitatea de a produce constant si sigur, de a satisface toate cererile, de a avea o calitate cu un nivel minim garantat si constant, sunt doar cateva argumente pentru a include echipamentele de automatizare in liniile de productie moderne. Si cum traim in era tehnologiei, echipamentele industriale de automatizari stau la dispozitia noastra. De la cele mai simple procese si pana la cele mai complexe, utilizarea unor echipamente de automatizare industriala poate aduce numai beneficii. De la un simplu dozator de cafea si pana la cea mai complexa linie de asamblare a placilor integrate, echipamentele de automatizare ne asigura realizarea la timp si in parametri de calitate doriti a produsului fimal. Utilizarea echipamentelor de automatizare de calitate ofera, la randul sau, calitate si eficienta.

Automatizarile industriale cuprind o serie de procese si echipamente care au rolul de a eficientiza liniile de productie. Mai exact, ceea ce inainte facea un numar de oameni, la ora actuala poate fi realizat cu ajutorul echipamentelor automatizate. Controller-e, convertizoare, debitmetre, traductoare de presiune, traductoare de nivel, motoare electrice, display-uri, software, senzori, rotametre, contoare etc, sunt doar cateva dintre elementele care fac parte din vastul domeniu al automatizarilor industriale. Fiecare isi are rolul sau in imbunatatirea, pe ansamblu, a unui proces de productie, spre exemplu, utilizarea convertizoarelor de frecventa in controlul motoarelor electrice, poate aduce reduceri semnificative de consumului de energie electrica. Punerea in functiune a acestor echipamente industriale este in beneficiul si in favoarea oricarei companii. Economiile de electricitate, economiile de personal, timpul mai scurt de producere, calitatea crescuta si scaderea dramatica a timpului de realizare a produselor, comenzile si satisfacerea acestora sunt aspecte imbunatatite de implementarea sistemelor automatizate.

Vezi si:  Alege pardoseli epoxidice pentru o igiena corespunzatoare

Cu ajutorul echipamentelor potrivite, printr-o comanda realizata de unul sau mai multe calculatoare, productia se poate mari, calitatea se poate imbunatati, iar comenzile pot fi satisfacute in timp util.

Daca, in urma cu cateva zeci de ani, la realizarea unui autovehicul lucrau, in medie, 100 de muncitori spcializati, timp de careva sute de ore, cumulat, in prezent, pe o linie de productie automatizata lucreaza cateva persoane inalt calificate, iar procesul dureaza undeva intre zece si douazeci de ore. In prezent, in cadrul liniilor de productie care inglobeaza sisteme de automatizare industriala, este suficienta activitatea a doar catorva operatori umani, care sa verifice si controleze derularea complexelor procese derulare in cadrul liniei respective de productie. Sunt procese tehnologice, precul liniile automatizate de imbuteliere sau cele de asamblare, care sunt complet automatizate, prezenta umana fiind necesara numai la controlul fimal al calitatii produsului finit.

Aceste aspecte inseamna succesul unei afaceri moderne comparativ cu afacerile de acum cateva zeci de ani. Calitatea prin care sunt realizate produsele conduce catre comenzi mai mari, onorate intr-un timp mult mai scurt.

Internetul si dezvoltarea exploziva a tehnologiei informatiei si-au dus, si ele, aportul la dezvoltarea tehnologica a liniilor moderne de productie automatizate. In prezent, majoritatea companiilor care se ocupa cu proiectarea, implementarea sau mentenanta sistemelor automatizate, isi ofera serviciile inclusiv online. De asemenea, unele procese automatizate pot fi urmarite si controlate, prin Internet, de la mare distanta.

Toate produsele ce fac parte din domeniul automatizarilor industriale se gasesc si pe internet, in cataloage de prezentare, fiecare cu parametri sau de functionare si chiar studii de caz cu implementarea respectivelor echipamente. De aceea, un loc bun de incepere a studierii acestui domeniu si a ceea ce poate el oferi unei afeceri in dezvoltare sau chiar aflata pe plansa de proiectare, este Internetul. In functie de amploarea proceselor implicate in linia de productie proiectata, serviciile de ofertare, proiectare sau mentenanta pot fi oferite exclusiv online. Implementarea echipamentelor de automatizari industriale, totusi, ramane un proces fizic, care trebuie realizat de personal specializat la locul de asamblare a liniei de productie.

Vezi si:  Alarme auto - cele trei elemente principale

Ca si concluzie, automatizarile industriale au beneficiat de progresul tehnologic modern, dar si-au si adus, la randul lor, un foarte mare aport la cresterea acestuia, toata aceasta relationare fiind exponentiala si avand darul de a ne duce cu gandul la a vedea realizat ceea ce vedem, azi, in filmele SF, in numai cativa ani, in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.