Un loc aparte, atat in viata comunitatilor crestine, cat si in existenta si functionarea bisericilor, il joaca clopotele. Aceste obiecte, ce au aparut relativ tarziu in crestinism, sunt in continuare extrem de folosite – nu doar duminica, ci si cu ocazia altor evenimente si ocazii. Ca si clopote, ele au o stransa legatura cu ceea ce s-a intamplat in Vechiul Testament cand Dumnezeu i-a poruncit robului sau Moise sa construiasca doua trambite din argint care sa cheme poporul fie la rugaciune, la savarsirea jertfelor, fie la deplasarea prin pustiu. De cate ori era nevoie, aceste trambite trebuiau sa sune si sa rasune, cu putere. Mai multe informatii despre evolutia acestor instrumente (daca le putem numi asa), ori obiecte bisericesti, in continuarea acestui articol. Pentru mai multe detalii referitoare la oferta din Romania, consultati categoriile de clopote prin Turnatoria Blotor.
Biserica a preluat aceasta randuiala (prezentata mai sus) si a amplificat-o. A fost nevoie de acest lucru pe masura ce comunitatile de crestini au crescut si biserica s-a intins pe suprafata intregului pamant. Cu ani in urma, mesterii ce detineau aceasta arta – a fauririi de clopote – faceau din aceste obiecte manuscrise istorice, pe care erau inscriptionate adevarate cronici cu privire la inceputurile comunitatii si la ctitorii respectivei biserici (unde erau montate).
Astazi insa, mestesugarii turnatori, la o varsta inaintata, gasesc cu greutate urmasi vrednici de aceasta traditie aparte. In Maramures insa, in nordul tarii, la doar 20 de km de centrul orasului Baia Mare, un tanar a inceput o afacere in jurul acestei pasiuni – fabricarea de clopote. Absolvent al Conservatorului de muzica, el a reusit in ultimii ani sa se faca remarcat, prin turnatoria sa, nu doar in tara, ci si in Europa.
In turnatoria sa, cele mai importante etape in formarea unor clopote sunt formarea, ornamentarea, turnarea, slefuirea, acordarea si apoi ansamblarea. Procedeul prin care se ajunge la forma finala a unui asemenea clopot e deci urmatorul:
– se fac doua clopote false, de dimensiuni diferite, ce rprezinta mulajele pentru interiorul si exteriorul clopotului
– se copiaza apoi in niste forme speciale ce se suprapun
– diferenta dintre ele este apoi umpluta cu bronz
– turnarea este astfel cea mai spectaculoasa operatiune
Fara a intra in detalii tehnice, putem fi convinsi de calitatea acestor obiecte doar prin urmarirea videourilor de promovare, a galeriilor foto bogate, a documentarului denumit “Fabrica de clopote”, difuzat la televiziunea nationala.
Mai mult de atat, portofoliul de clienti, extrem de bogat, se innoieste in fiecare luna cu nume mari, de pe intreg cuprinsul tarii. Daca e vorba de clopote de biserica cu specific rusesc ortodox, cu sunet cald si puternic, e vorba de Turnatoria Blotor – Satulung.
Aceasta ofera si servicii de restaurari, automatizari, cat si produse precum: cariloane, ceasuri de turn sau candelabre.