Daca doresti sa va inregistrati o marca la OSIM – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – trebuie sa respectati cateva reguli si sa urmati cativa pasi simpli. Marca pe care doriti sa o inregistrati poate fi sub forma unui text, a unui singur cuvant, poate fi un sunet, un element grafic sau o sigla/un logo.
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este acela de a completa o cerere de inregistrare de marca. Cererea de inregistrare se gaseste pe site-ul OSIM, in format pdf, si trebuie completata pe calculator – cererile completate de mana nu sunt acceptate. Aceasta cerere trebuie trimisa in dublu exemplar, direct la sediul OSIM, prin posta, cu confirmare de primire.
In cazul in care marca dvs. consta intr-un desen grafic sau are o scriere mai diferita, trebuie sa trimiteti impreuna cu cererea si o reproducere grafica clara a marcii. Toate aceste detalii le gasiti tot pe site-ul OSIM.
In momentul in care depuneti cererea de inregistrare a unei marci la OSIM, trebuie sa aveti deja taxele de inregistrare a marcii platite. Mai exact, este vorba de doua taxe: taxa de inregistrare a marcii si taxa de publicare a acesteia. Taxa de publicare depinde de tipul si modelul marcii dvs. Pentru o marca alb-negru taxa este mai mica fata de cea a unei marci color. Taxele se achita la casieria OSIM. Daca trimiteti cererea prin posta, nu uitati sa trimiteti si dovada platii taxei (o copie a ordinului de plata).
De asemenea, cererea dvs. de inregistrare trebuie sa cuprinda si clasele pentru care inregistrati marca. Clasele reprezinta obiectul de activitate pentru care inregistrati marca. In cazul in care nu stiti ce sa scrieti, puteti sa va documentati, tot pe site-ul OSIM, din Clasificarea Internationala a Marcilor de la Nisa – fiecare clasa este detaliata. Daca nici aceasta clasificare oficiala nu va poate ajuta, puteti apela la ajutorul examinatorilor de la Serviciul Examinare Preliminara Marci – dvs. detaliati activitatea pe care o prestati si examinatorii urmeaza sa faca clasificarea, contra unei taxe.
Toate aceste detalii insa, le gasiti fie pe site-ul oficial OSIM, fie pe site-ul unui cabinet de avocatura specializat in inregistrarea de marci sau al unui cabinet specilizat in protejarea proprietatii intelectuale si industriale. In cazul in care apelati la un astfel de specialist, acesta se va ocupa de toate etapele necesare, dvs. castigand timp important.