Ca şi în alte domenii de activitate, lucrurile mici pot face diferenţa şi în industria de prelucrare a lemnului, acolo unde furtunul de exhaustare are un rol important în funcţionarea sistemelor şi a utilajelor grele. Acesta este necesar pentru a colecta eficient rumeguşul rezultat în urma prelucrării pieselor lemnoase. Dacă se foloseşte o instalaţie de exhaustare potrivită, particulele de mici şi de mari dimensiuni vor fi adunate la un loc simplu şi, mai ales, rapid.
Astfel că, pe lângă amplele utilaje de prelucrare, se folosesc sisteme de exhaustare, ajutate de exhaustoare locale, mobile şi staţionare, iar pentru racordarea lor este nevoie de furtunuri flexibile. Acestea sunt confecţionate din diferite materiale și trebuie să se ridice la anumite standarde, pentru a fi de un real folos în realizarea operațiunii specifice în condiții de siguranță.
Se va ţine cont de alcătuirea furtunului, dar şi de materialul transportat
Uneori, persoanele care activează în industria de prelucrare a lemnului se întreabă ce tip de furtunuri să folosească, având de ales dintre tubulaturi cu spiră din oţel, oţel cuprat, din carton presat sau din PVC. Experţii în domeniu îi sfătuiesc să aleagă obiectul necesar în funcţie de întrebuinţările pe care acesta le va avea. Spre exemplu, acolo unde este nevoie de o flexibilitate ridicată cumulată cu o rază de curbură mai mică decât diametrul tubulaturii se vor alege cele cu spiră din oţel, pentru că acestea oferă o rezistenţă sporită la deformare. Aşadar este foarte important să se ţină cont de materialul din care este alcătuită spira furtunului, dar, totodată, mai contează şi materialul din care este realizat peretele.
În privinţa acestora din urmă, pe piaţa de profil există furtunuri de exhaustare cu perete din PVC sau poliuretan, diferenţele fiind foarte clare între ele. Cel din PVC este mai rigid şi totodată mai fragil la diverse şocuri, în schimb poliuretanul este un material care nu este toxic şi se poate utiliza în temperaturi extreme, pe perioade lungi de timp, foarte mici (-30 de grade) sau foarte mari (80-90 de grade Celsius).
Atunci când se aleg aceste produse, se mai analizează şi grosimea peretului furtunului. În cazul în care este nevoie de transportarea aerului sau a prafului se pot utiliza furtunuri cu o grosime a peretului mai mică, de 0.4 mm, care se întrebuinţează şi în industria chimică şi petrochimică. Însă dacă se impune transportul de aşchii, va fi nevoie de furtunuri de exhaustare rezistente, cu o grosime minimă de 0.9 mm.
Tot în industria de prelucrare a lemnului se folosesc şi furtunuri de exhaustare din poliuretan cu inserţie metalică, pentru conectarea utilajelor de sistemele de exhaustare, de aspiratoarele de praf şi rumeguş. Acestea prezintă următoarele avantaje: pot fi folosite în cazul temperaturilor extreme, au o rezistenţă foarte bună, fiind în acelaşi timp flexibile şi uşoare.
Reprezentanţii firmelor producătoare oferă indicaţii preţioase în alegerea produselor potrivite, de aceea potenţialii cumpărători se pot sfătui cu aceştia pentru a se asigura că au luat cea mai bună decizie în funcţie de întrebuinţare.