Ai putea avea boala celiaca? Iata care sunt simptomele

Boala celiaca sau intoleranta permanenta la gluten este genetica si autoimuna. Afecteaza in jur de 1% din populatie. Este diferita de alergia la grau, care provoaca o reactie anormala a sistemului imunitar. Boala celiaca, mai grava, distruge incetul cu incetul peretele intestinului gros.

Simptomele sunt variate si, maladia, daca este la debut, nu poate fi diagnosticata in mod eficient, nu este primul lucru la care se gandesc medicii.

Simptomele care ar trebui sa te alerteze

Simptomele legate de boala celiaca variaza de la un pacient la altul. Insa, primele semne sunt cel mai adesea gastrice. Cele mai frecvente simptome sunt:
– Diaree;
– Dureri de stomac;
– Constipatie;
– Varsaturi;
– O absorbtie dificila a vitaminelor si mineralelor, care provoaca carente;
– O piedere importanta in greutate;
– Probleme dentare;
– Afte;
– Oboseala;
– Dificultati de a concepe un copil sau pierderea prematura a bebeluslui din cauza lipsei de fier din sange, a mamei;

Care este dfierenta dintre intolerata si hipersensibilitatea la gluten?

La persoanele sensibile la gluten, nu se gasesc anticorpi ai bolii celiace in sange. Nu exista nicio inflamatie la nivelul intestinelor. Simptomele gastrice pot fi similare insa cauzele sunt diferite.

Ce remedii are aceasta maladie?

Exista un singur tratament posibil conform specialistilor, persoana care este afectata sa opteze pentru un regim pe viata deoarece va fi nevoita sa traiasca cu boala celiaca intreaga viata. Exista alternative insa, cel mai adesea, sunt extrem de scumpe. Exista numeroase produse naturale fara gluten (quinoa, linte, susan) conform specialistilor insa aceste materii prime au preturi destul de ridicate.

Vezi si:  Rolul Analizelor Medicale în Monitorizarea și Prevenirea Afecțiunilor

Daca persoana care sufera de boala celiaca continua sa consume gluten?

O persoana celiaca care nu evita glutenul va continua sa cunoasca simptomele evocate mai sus precum osteoporoza, probleme dentare si oboseala. Poate suferi de o lipsa importanta de vitamine si minerale. Drept urmare, nu este o idee buna sa continue sa consume gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.