Cat de periculoase sunt nanoparticulele din produsele cosmetice?

Consumatorii sunt înconjurati de avertismente cu privire la pericolul existent în toate produsele, de la sampon pentru copii pana la crema pentru proteza dentara. Recent, a existat o preocupare tot mai mare pentru nanoparticule din produsele de protectie solara si machiajul mineral. Chiar există un pericol real sau si aceasta doar o altă poveste exagerata?

Ce sunt nanoparticulele?
O nanoparticula este o bucată de material atât de mica încât dimensiunea sa este măsurată în nanometri. Ca o comparație, o nanoparticula este de aproximativ 10.000 de ori mai mica decât diametrul unui fir de păr.

Dimensiunea nanoparticulelor este cel mai valoros și cel mai mare risc pentru sănătate. Organismul uman este dotat cu un sistem de apărare conceput sa tina departe substanțele toxice ca acestea să intre în contact cu pielea noastră, plămânii sau tractul intestinal.

Nanoparticulele sunt atat de mici incat se pot infiltra in plamani si peretii intestinali, oferind toxinelor acces gratuit in corp. Există unele dovezi că acestea pot fi absorbite direct prin piele, dar rezultatele sunt neconcludente în acest moment.

Chiar nanoparticule netoxice pot cauza probleme. De exemplu, ele pot ajunge în plămâni, fiind atat de mici ele nu sunt eliminate cu ușurință prin mecanismele normale de autoaparare. Acest lucru face ca plămânii să fie suprasolicitati și trebuie să lucreze mai greu pentru a respira.

Unde se gasesc nanoparticulele?
Două surse comune ale nanoparticulelor de astăzi sunt produsele de protectie solara si machiajul mineral.

În mod ironic, nanoparticulele utilizate în produsele de protecție solară au aparut din dorinta de a evita substantele chimice toxice. Rapoartele efectelor periculoase ale oxybenzonei și octil-metoxicinamat pe care unele produsele de protectie solara le contin determina mulți consumatori să se întoarcă la produse naturale organice care conțin dioxid de titan și oxid de zinc.

Cu toate acestea, mulți oameni nu fost multumiti de modul in care aceste produsele de protectie solara se vad și se simt, asa ca au vrut ceva transparent. Producătorii au descoperit că prin dispersarea dioxidului de titan ca nanoparticule obtin transparenta produselor oferind în același timp si protectie solara.

Utilizarea nanoparticulelor în machiajul mineral a fost de asemenea o încercare de a îmbunătăți aspectul si calitatea produselor. Adaugarea nanoparticulelor minerale au dat produselor de make-up un aspect mai fin si mai stralucitor. Consumatorii au fost incantati de schimbare, dar nu a luat in seama riscurile asupra sănătati la care au fost expusi.

Cum poti evita nanoparticulele?
Numeroase studii de cercetare au aratat efectele periculoase ale nanoparticulelor și nu există îndoială că acestea reprezintă o amenințare semnificativă asupra sănătatii. Pana la o reglementare mai riguroasa consumatori trebuie să fie cumpărători inteligenti.

Atunci când cumperi produse de protectie solara sau machiaj mineral care utilizează oxizi metalici uita-te pe eticheta produselor si cumparale doar pe cele care nu folosesc nanoparticule. Particule „Non-micronizate” sunt mai mari decât nanoparticulele si așa sunt mai sigure. Particulele de dioxid de titan pot fi, de asemenea, acoperite cu acid stearic pentru a preveni în continuare interacțiunea corpului cu mineralele.

Acest lucru previne propagarea si raspandirea particulelor in aer ca mai apoi sa fie inhalate. Dacă esti îngrijorat cu privire la riscurile asupra sănătati tale a nanoparticulelor ia în considerare utilizarea produselor cosmetice naturale organice, care iti permit să arati bine si fără sa-ti risti sănătate. In prezent exista o mare varietate de cosmetice organice, incepand cu sampoane, geluri de dus, sapunuri, si pana la parfumuri naturale, vopsele de par sau produse de machiaj bio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.