Un generator electric este in momentul de fata, singura solutie convenabila pentru a obtine energie electrica portabila. Dimensiunile acestora le fac usor de transportat si permit accesul lor in zone extrem de izolate, in locatii hazarduoase sau in alte regiuni cu un relief accidentat, in care curentul electric prin fir nu a ajuns inca.
Componentele acestuia sunt: alternatorul (adica partea care produce efectiv curentul alternativ), motorul si rezervorul de combustibil. Majoritatea generatoarelor folosesc pentru alimentare fie benzina, fie motorina. De fapt, intregul sistem seamana foarte mult cu motorul unui autovehicol.
Atunci cand alegeti un generator, principalul criteriu este,de obicei, dimensiunea acestuia. Cu cat este mai mare, cu atat este mai puternic. Generatoare de dimensiuni redutabile de folosesc in cazul centrelor de date, sau al bancilor, unde mentinerea nivelului curentului electric in cazul unei pene de curent este critica, riscandu-se pierderi de date substantiale daca generatorul nu face fara necesarului de curent al serverelor din incinta. Pentru alimentarea cu lumina electrica si curent pentru electrocasnice simple dintr-o cabana, sa zicem, este suficient un generator de marime medie. In cazul in care avem nevoie de acesta doar atunci cand mergem in camping sau calatorim pe munte cu familia, cu cat este mai mic, cu atat mai bine.
Tocmai de aceea, energia electrica care va fi necesara, trebuie precalculata inaintea achizitionarii generatorului. Un generator de curent poate genera electricitate variind intre 1000 W si 17500 W. Pentru a determina dimensiunea si puterea necesara, cel mai bine ar fi sa apelati la un consultant din partea distribuitorilor de generatoare electrice, care va stii exact cum sa evalueze toate componentele care consuma din perimetrul pe care vreti sa il alimentati.
Instalarea acestuia este o procedura meticuloasa si din nou, veti avea nevoie de asistenta, cel putin prima data cand il folositi. Trebuie luate cateva masuri de precautie, in absenta carora, generatoarele se pot dovedi foarte periculoase. Cele mai importante sunt:
– Pastrarea generatorului intr-o camera bine aerisita pentru a preveni acumularea monoxidului de carbon;
– Realimentarea generatorului doar dupa ce acesta s-a racit suficient si fara sa omitem folosirea manusilor termorezistente.