Cum sa plantam lavanda in gradina?

In primul rand de ce lavanda? Pentru ca are o culoare foarte frumoasa de violet, miroase uimitor iar florile pot fi uscate si folosite in casa. Un beneficiu al lavandei, este puterea de relaxare, si cine nu are nevoie de un plus de relaxare? Lavanda este o planta perena, o sa recreasca ani dupa ani, si este un plus perfect pentru o livada cu flori salbatice.
Este ideal sa plantam semintele de lavanda inauntru, cu 6-8 saptamani inainte sa le plantam in gradina. Este bine sa asteptam pana cand trece frigul inainte sa le plantam in gradina. Dupa ce a crescut in casa o radacina destul de puternica, le putem muta afara.
Lavanda germineaza foarte incet. Pune semintele intr-o tava de plante, cu incalzire dedesubt cu ajutorul unei placi de incalzire. Sau daca nu aveti placa de incalzire, puneti tava cu semintele in locuri incalzite.
Lavanda iubeste soarele si caldura. Pune-o langa geam, unde primeste destul lumina, dar sa ai grija sa nu aiba probleme de prea multa schimbare a temperaturii. Are nevoie de o temperatura stabila, undeva pe la 19°C. Uda puietii cand simti ca pamantul s-a uscat. Foloseste un pic de ingrasamant solubil in apa, la fiecare udare. Invarte tava cateodata, ca sa te asiguri ca plantele primesc in mod egal soare si caldura si cresc la fel. Iar in final, indeparteaza cateva frunze din fiecare rasad, pentru ca acestea sa aduca mai multe flori.
Primavara, cand riscul de inghet a trecut si radacinile plantelor sunt destul de puternice, o sa poti sa le plantezi afara. Inainte cu cateva saptamani sa le plantezi in gradina, aclimatizeaza plantele cu vremea de afara. In prima zi pune-le afara intr-un loc umbrit, pentru cateva ore. Creste gradual timpul petrecut afara, timp de o saptamana sau doua, pana la plantarea lor in gradina. Nu uita de udare frecventa si de ingrasare toata vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.