Multe persoane s-au saturat de aglomeratia oraselor si s-au mutat la tara sau in suburbii. Iar acolo au prins si ceva teren pe care si-au dorit sa planteze ceva. Unele persoane isi doresc si ceva copacei pe noul lor teren, dar nu prea au o idee cum sa o faca. In articolul de fata o sa prezentam pe scurt procesul numit altoirea pomilor, un proces care va poate ajuta sa aveti copacii pe care ii doriti in gradina voastra.
Altoirea pomilor se poate face de doua ori in cursul unui an, mai exact primavara intre 15 martie si luna mai si vara spre toamna, intre 15 iulie si 15 septembrie. In functie de perioada pe care o alegeti pentru altoire, difera si metodele pe care trebuie sa le utilizati.
Printre plantele, copacii si arbustii care pot fi altoiti putem enumera plante ca vita-de-vie, citrusii (portocali, lamai) si in special pomii fructiferi (marul, gutuiul, prunul, parul, visinul, caisul, piersicul, ciresul) pentru ca acestia se adapteaza cel mai bine la clima din Romania.
Cea mai folosita metoda de altoire este cea prin oculatie, care are la baza plasarea unui fragment din scoarta altoiului care sa contina un mugure la scoarta portaltoiului. Pe langa oculatie se mai pot intalni si alte variatii alte acesteia, fiind variante ca oculatia in ochi dormind, oculatia in ochi crescand, oculatia inelara sau oculatia cu placa intermediara.
Pentru altoire aveti nevoie de urmatoarele unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol si un briceag de altoit universal si urmatoarele materiale: portaltoi, ramuri de altoi, banda de altoit sau banda izolatoare, mastic (mastic de altoit sau mastic de preparat) sau ceara de altoit.
Daca vreti sa folositi masticul preparat, puteti folosi urmatoarea retete: se topesc in 2 vase 1 kg de smoala, respectiv 200 g seu de vita. Dupa topire, cat inca sunt calde, se amesteca, rezultand un mastic rezistent la temperaturile scazute.
Este recomandat ca altoiul sa fie cat mai proaspat pentru a avea cat mai mari sanse de reusita pentru altoi.