Multimetrul digital este cel mai utilizat aparat de masura electric. Denumirea sa arata faptul ca poate masura o gama larga de variabile, precum curentul, tensiunile, rezistenta si altele. Folosit de o persoana competenta, multimetrul digital reprezinta unul dintre cele mai eficiente instrumente de lucru.
Un multimetru digital tipic include un selector rotativ care se poate gasi in sase pozitii diferite: doua pentru tensiune, doua pentru curent (intensitate), una pentru rezistenta si pozitia Off (inchis). Cele doua pozitii pentru tensiune si intensitate arata daca respectivul curent electric este continuu sau alternativ. Cu alte cuvinte, multimetrul digital foloseste doua metode diferite pentru masurarea intensitatii si a tensiunii in curent continuu si alternativ, de aici si necesitatea a doua pozitii pentru fiecare.
Pe suprafata multimetrului digital mai exista un display (afisaj), dar si trei prize in care pot fi introduse sondele de test. Sondele nu sunt altceva decat conductori speciali utilizati pentru a realiza legatura dintre circuitul testat si multimetru. Conductorii sunt acoperiti de o izolatie neagra sau rosie: sonda neagra va fi introdusa intotdeauna in priza neagra a multimetrului digital, in timp ce sonda rosie va fi introdusa fie in priza marcata pentru tensiune si rezistenta, fie in cea marcata pentru curent, in functie de variabila masurata.
Indiferent ce masuram, este extrem de important ca, in timpul folosirii unui multimetru digital, varfurile celor doua sonde sa nu se atinga intre ele, pentru ca astfel se va forma un scurt-circuit.
Masurarea tensiunilor este, probabil, cea mai utilizata functie a unui multimetru digital, de aceea trebuie inteleasa cu exactitate de catre utilizatorul acestuia. Tensiunea dintre doua puncte este intotdeauna relativa, ceea ce inseamna ca multimetrul digital trebuie sa fie conectat intre doua puncte din circuit, pentru a oferi un rezultat satisfacator. Acest lucru inseamna ca ambele sonde trebuie tinute in mainile utilizatorului, pentru crearea contactelor. Aceasta pozitie este cea mai periculoasa, intrucat, in cazul unei electrocutari, curentul va trece direct prin inima.
De asemenea, trebuie tinut minte ca multimetrele digitale fac diferenta intre curentul alternativ si curentul continuu. De aceea, este foarte important ca aparatul sa fie setat corect inaintea efectuarii unei masuratori.
La modificarea pozitiei multimetrului digital din modul curent (ampermetru) in modul tensiune (voltmetru), se poate intampla sa schimbi pozitia de pe „A” pe „V”, dar sonda rosie sa ramana in priza „A”, in loc sa fie mutata in priza „V”. Daca aparatul de masura este apoi conectat la bornele unei surse de tensiune suficient de mare, rezultatul va fi un scurt-circuit. Pentru a preveni acest lucru, majoritatea multimetrelor digitale produc un avertisment sonor in momentul in care sonda este introdusa in priza „A”, iar selectorul este pozitionat pe „V” (sau invers).
Compania Ronexprim furnizeaza, inca din 1991, aparate de masura si control fabricate de unii dintre cei mai cunoscuti producatori la nivel mondial. Printre multimetrele digitale din oferta Ronexprim se numara produse de la Amprobe, Fluke, Sonel sau Keysight, printre cele mai performante si fiabile din lume.