Notiuni de baza despre fibra optica

Pentru a lucra cu fibra optica aveti nevoie de instrumente potrivite, de echipamente de testare si mai ales de training.

Iata cateva informatii de baza despre fibra optica.

Ce este fibra optica? Scurt istoric

Fibra optica se refera la tehnologia de comunicatii, care functioneaza prin trimiterea unosr semnale prin niste fire subtiri de fibra de sticla (uneori din fibra de plastic). Totul a inceput acum aproximativ 30 de ani in laboratoarele de cercetare-dezvoltare R &D din Marea Britanie si prima instalatie de cablu de fibra optica s-a realizat in Chicago, in SUA in anul 1976. Au fost atat de apreciate incat pana la inceputul anilor 1980 toate orasele mari din zona aveau retele de fibra optica.

La mijlocul anilor ’80 deja fibra optica inlocuise toate cablurile din cupru. In 1990, CATV a descoperit fibra optica si a utilizat-o in primul rand pentru a spori fiabilitatea retelelor proprii, care era o problema la acea vreme. De-a lungul timpului, ei au descoperit de asemenea ca pot sa ofere servicii de telefonie si internet la fel bazate pe fibra optica, motiv pentru care si-au extins tot mai mult pietele de activitate.

Ulterior a inceput sa se foloseasca fibra optica si in domeniul retelelor si calculatoarelor. Au urmat apoi linkurile industriale si retelele de stocare mainframe, predecesorii fibrelor SAN (retele de stocare – storage area network).

S-au dezvoltat si alte aplicatii pe baza fibrelor optice: securitate CCTV, linkuri pentru stereo digital de consum, industria aeronavelor, navelor si automobilelor.

Astazi fibra optica este un mediu dominant sau o alegere logic pentru orice sistem de comunicare.

Vezi si:  Care sunt cele mai exclusiviste instrumente de scris pe care le poti gasi in Romania

Ori de cate ori cititi un articol sau cineva vorbeste despre fibra optica, trebuie sa intelegeti care este punctul sau de vedere. Ideea e ca fibra optica nu este la fel. Cel care vorbeste despre fibra optica se refera la utilizarea acesteia in retelele de telefonice sau CATV? Textul se refera la utilizarea fibrei optice in cladiri si campusuri?

Asa cum „cablul” se poate referi al o multime de lucruri diferite – in functie de putere, securitate, HVAC, CCTV, retele sau telefonice – fibra optica inseamna acelasi lucru. Asta poate poate crea o oarecare confuzie mai ales pentru cei care se lovesc prima data cu acest termen.

Pentru conectori fibra optica puteti intra pe http://www.pro-networking.ro/, unde exista o gama completa de produse pe baza de fibra optica ce se pot utiliza in domenii diferite in functie de proiectele pe care intentionati sa le puneti in aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.