Istoria fumatului. De la pipa la vaporizatoare

Inceputurile fumatului

Actiunea de a fuma sau de a inhala fum are o istorie foarte lunga, inceputurile ei datand undeva in anii 5000 IHr. La inceput a fost un obicei care era practicat cu precadere de catre preoti sau capeteniile de trib, in ceremoniile religioase sau in diverse ritualuri. Scopul lor era de a se conecta cu diverse spirite sau de a aduce jertfa pentru diferite zeitati. Metodele prin care fumau atunci erau primare, avand instrumente simple de forma pipei, trabucuri sau inhaland fumul prin fumegatii, cand se inchideau intr-un cort sau un spatiu inchis si aprindeau o movila de canabis sau de tutun.

Iata ca pana in zilele noastre situatia s-a schimbat foarte mult si astazi chiar si clasicele tigari cu filtru s-au demodat. In loc de pipa, trabucuri sau chiar si de clasica tigara, au aparut tigari electronice, vaporizatoare sau dispozitive electrice care doar incalzesc tutunul.

Dispozitive electronice sau electrice pentru fumat

Conceptul de tigari electronice a aparut in anul 1963 si a fost patentat de Herbert A Gilbert. Insa ideea nu a fost materializata iar produsul a fost introdus pe piata tocmai in anii 2003-2004 de catre o companie chineza. Conceptul a fost creat pentru a oferi aceleasi senzatii ca si fumatul doar ca nu mai exista tutun si fum. Tigara electronica este dotata cu o baterie ce se poate reincarca si se alimenteaza cu un lichid ce contine nicotina. In loc de fum se inhaleaza vapori cu nicotina si diverse arome, in functie de lichidul utilizat.

Cum suntem in era informatiei si a dezvoltarii tehnologice, iata ca si pentru aceste tigari electronice au aparut produsele care le fac concurenta si anume, dispozitivele  electrice pentru incalzit tutun. Acestea inca nu au o denumire scurta, ele aparand de doar cativa ani pe piata, insa majoritatea utilizatorilor le cunosc sub denumirea brandurilor care le produc. Aceste dispozitive au readus tutunul in prim plan, modul de folosire fiind incalzirea prin rezistente electrice a unor tigari mai mici ce contint tutun foarte bine presat.

Iata cat de mult s-a schimbat acest obicei de a fuma dar si perspectivele noastre aspura tutunului. Daca la inceputurile folosirii tutunului aceasta planta era sfanta pentru amerindieni, iata ca in zilele noastre este un pacat sa fumezi din punctul de vedere al comunitatii ortodoxe. De asemenea o observatie interesanta ar fi ca tutunul era considerat planta medicinala in secolele trecute, pe cand in zilele noastre are foarte multe contraindicatii si este stigmatizat pentru faptul ca provoaca dependenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.