Aplicatiile motoarelor pneumatice

Pe scurt un motor pneumatic este un motor cu aer comprimat in care munca mecanica se realizeaza cu ajutorul aerului. Motoarele pneumatice, precum cele de aici, convertesc energia comprimata a aerului in energia mecanica, fie printr-o miscare lineara, fie printr-o miscare rotativa.

motor pneumatic

Motoarele pneumatice exista in diferite forme de peste 200 de ani, evoluand de-a lungul timpului in conformitate cu tehnologia si nevoile noastre. Au fost de diferite marimi, de la motoare care le puteai usor tine in mana, pana la motoare uriase de cateva sute de cai putere. Motoarele pneumatice se folosesc in diverse aplicatii, unele folosesc pistoane, altele folosesc cilindri sau turbine. Sunt foarte comune pentru aplicatii hand-help, pentru aparate mai mici ce pot fi folosite usor, manual, dar sunt folosite si in aplicatii industriale stationare.

Unelte manuale precum masini de gaurit, polizoare folosesc motoare pneumatice deoarece sunt foarte eficiente chiar si in marimi mici pentru astfel de aplicatii. Sunt mai avantajoase ca si uneltele electrice, oferind o densitate de putere mai mare – un motor pneumatic mai mic poate oferi aceeasi cantitate de energie ca si un motor electric mai mare, genereaza mai putina caldura si nu prezinta riscul scanteilor.

Un domeniu in care motoarele pneumatice nu au avut un succes foarte mare este cel al transportului. Desi anumite tipuri de motoare pneumatice au fost folosite in transportul feroviar, in cele din urma au ajuns sa fie inlocuite de cele electrice. In transportul aerian, motoarele pneumatice sunt folosite pentru pornirea motoarelor principale.

Cel mai puternic rival al motoarelor pneumatice sunt cele hidraulice, ambele tipuri au avantajele si dezavantajele lor, complimentandu-se in diferite industrii. La scara larga, de regula in industrie se folosesc cele hidraulice, dar pentru aplicatii mai mici, dupa cum am mentionat mai sus, preferate sunt cele pneumatice. Motoarele pneumatice din otel sau din inox, de diferite marimi, pentru o gama variata de aplicatii gasesti la PH Technique, impreuna cu mai multe tipuri de echipamente pneumatice, hidraulice si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.