Pescuitul de noapte permite tintirea unui numar mare de specii de peste, sparide in special (dorade) sau pesti plati. Pescuitul de zi regrupeaza toate tipurile de pescuit pecum si toate uneltele necesare. Permite in special capturarea oricarui tip de peste, indiferent de mediul natural, mare sau apa dulce. Acesta este considerat drept un hobby sau un sport.
Mai multe tehnici si unelte sunt elaborate, firul, mulineta, pestele inotator sau nylon-ul. Utilizarea acestora depinde de tipul de pescuit (de zi sau de noapte), de mediu, de specia cautata sau de ambarcatiunea folosita.
Controalele reglementeaza aceasta practica cu scopul de a proteja biodiversitatea, mediul inconjurator si resursele asta deoarece exploatarea excesiva a resurselor acvatice poate atrage dupa sine disparitia numeroaselor specii de pesti peste tot in lume.
Avantajele si uneltele adecvate pentru ambele practici. Numeroase avantaje se nasc din aceasta activitate, ca este practicata pe timp de zi sau pe timp de noapte. Ambele perioade ii permit pescarului sa petreaca momente placute in compania altor pescari sau singuri.
Pescuitul pe timp de noapte este benefic pentru aprecierea mediului inconjurator, mai ales cand esti singur si in aer liber, deorece avem mai mult contact cu elementele naturale si pentru reducerea stresului. Toate simturile sunt in alerta, ochii pentru a supraveghea pestii, nasul pentru a distinge si a aprecia parfumul marin, urechile pentru a sesiza cel mai mic zgomot si pielea pentru a resimti atmosfera din jur.
Pescuitul pe timp de zi ne permite sa lucram bratele, umerii si spatele. Este in egala masura o modalitate de a ne apropia de alti pescari deoarece permite crearea surprizei si spontaneitatii. Uneltele ii permit pescarului sa isi perfectioneze diferitele tehnici. Uneltele pot fi pasive sau active.