Importanta vizitei la dentist de la varste fragede

In momentul de fata, ponderea problemelor dentare, in mod special a cariilor la copii cu varste de pana in 10 ani, vede o crestere ingrijoratoare ce a inceput in urma cu cativa ani si nu da semne sa se opreasca. In cele mai multe cazuri, problemele raman netratate, considerandu-se ca nu este nevoie de vizite la un cabinet stomatologic de la varste atat de fragede.

Aceasta preconceptie este motivul pentru care multi adulti se confrunta mai tarziu cu probleme grave de natura dentara si parodontologica. In mod normal, varsta recomandata pentru inceperea vizitelor periodice la dentist incepe de la 1 an, deci aproape imediat ce copiilor le dau primii dinti.

De ce trebuie vizitat cabinetul stomatologic de la o varsta atat de frageda?

Desi problemele nu apar in general atat de devreme, vizitele timpurii la un cabinet dentar au scopul de a obisnui copilul cu aceasta experienta si a face astfel mai usoare vizitele de mai tarziu. Obisnuiti de mici cu medicul dentist si mediul unui cabinet stomatologic, studiile arata ca cei mici sunt cu peste 70% mai putin pedispusi sa se sperie sau sa considere vizita la dentist o experienta traumatizanta.

Vizitele periodice

Daca vizitele initiale sunt cu scopul aclimatizarii copilului cu mediul unui cabinet dentar, incepand cu varsta de 2 ani, vizitele periodice, de 2 ori pe an, devin necesare in scopuri preventive si pentru asigurarea unei danturi puternice si sanatoase in timpul cresterii. Pentru ca cei mici sunt mai usor influentabili, se recomanda alegerea unui cabinet stomatologic in care atat medicii stomatologi, cat si designul interior sunt placute copiilor. Exista multe astfel de cabinete, unele chiar specializate in tratamentele pentru copii, altele in care medicul este dispus sa isi schimbe uniforma normala cu una colorata pentru distractia celor mici.

Problemele aparatului dentar

Cariile nu sunt singurele probleme cu care parintii se confrunta in ceea ce priveste dantura copiilor. O alta problema foarte importanta ce nu poate fi prevenita, dar poate fi tratata timpuriu, este dantura stramba. Copiii, incepand cu 7 ani, pot face prima vizita de ortodontologie la orice cabinet dentar Bucuresti de incredere precum www.excellencedent.ro deoarece acest tip de problema este mai usor de tratat la o varsta frageda, cand aparatul dentar nu provoaca lipsa de incredere sau probleme de imagine proprie copiilor, asa cum este cazul adolescentilor.

Rolul parintilor

Educarea in privinta unei igiene orale corecte este in primul rand responsabilitatea parintilor. Acestia sunt responsabili de obiceiurile de periaj ale copiilor si chiar de tipul de gustari pe care acestia le iau (de exemplu gustarile din timpul noptii s-au demonstrat mult mai daunatoare danturii decat cele din timpul zilei). Parintele are misiunea de a alege un cabinet stomatologic potrivit pentru cei mici si a se asigura ca mediul este unul in care copilul se va simti relaxat si increzator in timpul fiecarei vizite.

O greseala majora pe care o fac parintii este faptul ca dau prea multa importanta fiecarei vizite. Copilul nu trebuie sa perceapa vizita la cabinetul dentar ca ceva iesit din comun, ci o experienta absolut normala, de aceea discutiile prea lungi si detaliate sunt de evitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.