Problemele cu auzul pot afecta sever capacitatile mentale

Destul de multi batrani au probleme cu auzul din ce in ce mai accentuate cu inaintarea in varsta. Vestea si mai proasta este ca studiile cercetatorilor spun ca aceste deficiente de auz determina si pierderi mai accentuate la nivelul capacitatilor mentale.

Studiile au fost facute pe un esantion reprezentativ, incluzand persoane cu varsta de peste 77 de ani, cu probleme de auz sau fara niciun fel de probleme ale auzului. Cercetatorii au constatat ca in cazul celor cu probleme de auz, pierderea capacitatilor mentale a fost accelerata cu aproximativ trei ani.

Oamenii de stiinta vin si cu cateva teorii in ceea ce priveste cauzele acestor probleme. Pe de o parte, poate fi vorba despre faptul ca cei mai multi dintre cei care nu aud foarte bine, evita contextele sociale si conversatiile cu prietenii, cunostintele, etc. Din aceasta cauza ajung sa se izoleze, iar singuratea este o principala cauza a dementei la batrani.

Cea de-a doua posibila cauza pe care o presupun cercetatorii este aceea ce oamenii cu probleme de auz pierd mai multa energie pentru a descifra cuvintele si pentru citirea pe buze, astfel ramanand mai putin energie pentru activitati cognitive, mentale.

O posibilitate de rezolvare a acestor probleme ar insemna purtarea dispozitivelor care ajuta la imbunatatirea auzului. Aparatele auditive au fost special concepute pentru a-i ajuta pe cei care au dificultati cu auzul. Acestea trebuie alese in asa fel incat sa poata fi manevrate cu usurinta si sa rezolve pe cat posibil problema auzului. Chiar daca auzul nu va mai fi niciodata la fel clar, aparatul auditiv poate ajuta pe oricine sa poata avea o viata perfect normala in ciuda problemelor de auz. Pe piata exista diverse tipuri de aparate auditive, cu diverse functii, unele mai performante, altele care pastreaza doar functiile de baza, dar bineinteles si mai accesibile ca pret. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.