Care sunt adevaratele riscuri ale utilizarii tigarii electronice

Riscurile asociate cu tigara electronica reprezinta un subiect in mare voga, inca de la aparitia acestui dispozitiv, existand polemici aprinse intre sustinatorii vapatului si cei care se pozitioneaza impotriva tigarii electronice, pe forumurile online si in mass-media, ajungand chiar si in atentia institutiilor publice de sanatate.

Cu toate ca marile companii producatoare de tutun, constatand ca cifrele lor de afaceri scad de la an la an, sustin o campanie neintrerupta anti-tigara electronica, cercetarile stiintifice  obiective au concluzionat ca multe dintre riscurile asociate cu vapatul, vehiculate in presa si mass-media, sunt doar zvonuri nefondate. Printre acestea, unul din cele mai mediatizate a fost mitul riscului de explozie a bateriei, care a fost demontat la scurt timp, descoperindu-se ca, in toate cazurile, victimele au folosit produse contrafacute, intr-un mod necorespunzator, riscul exploziei unei baterii existand in cazul oricarui dispozitiv electronic, de la telefon mobil pana la laptop.

Articolul de fata isi propune sa treaca in revista adevaratele riscuri ale utilizarii tigarii electronice si cum le putem preveni.

Deshidratare

In momentul in care utilizezi tigara electronica, PG-ul si VG-ul au tendinta sa absoarba umezeala din cavitatea bucala, dand senzatia de „gura uscata”. De aceea, este recomandat ca atunci cand vapam, sa ne hidratam corespunzator. Insa multi utilizatori de tigara electronica omit sa mai bea cate un pahar de apa din cand in cand, suferind de urmatoarele simptome, tipice deshidratarii:

  • uscaciunea gurii, a buzelor si a pielii
  • senzatia de gat uscat
  • tuse
  • dureri de cap
  • sindromul papilelor gustative „amortite” (nu mai percepem gusturile corespunzator).

Este foarte simplu sa evitam aceste riscuri ale tigarii electronice consumand cel putin 2 litri de lichide pe zi, asa cum recomanda medicii.

Alergie la PG sau arome naturale

In general, oamenii pot fi alergici la o gama extrem de variata de substante. Desi s-au raportat destul de rar astfel de cazuri, unii utilizatori de tigara electronica pot avea alergie la proprilen glicol (PG). Nu este greu deloc sa iti dai seama daca esti alergic la PG. Daca vapezi e-lichide cu baza preponderent PG si tusesti, ai gatul iritat si nu te simti bine, cel mai recomandat este sa renunti la e-lichidele cu propilen glicol si sa optezi pentru cele pe baza de glicerina vegetala.

Mult mai periculoase pot fi alergiile la unele arome alimentare! Unele e-lichide pot avea in componenta arome alimentare naturale. Sa presupunem, de exemplu, ca esti alergic la nuci. Daca in componenta lichidului pentru tigara electronica se afla arome naturale de nuci, mai bine il eviti, deoarece aceste tipuri de alergii pot fi foarte periculoase.

Excesul de nicotina

Multi utilizatori de tigara electronica, mai ales cei incepatori, pot raporta anumite simptome legate de consumul excesiv de nicotina. In cele mai multe situatii, de vina este chiar vaperul, care consuma un e-lichid cu o concentratie prea mare de nicotina, mult peste nevoile sale reale. Unele din simptomele intoxicatiei cu nicotina pot fi urmatoarele:

  • ameteli usoare
  • dureri de cap
  • greata
  • insomnii
  • anxietate

Daca nu te poti desprinde de tigara ta electronica si vapezi non-stop, alege un e-lichid cu concentratie mai mica de nicotina! Astfel, te asiguri ca nu te expui riscului de a experimenta simptomele de mai sus.

Pe de alta parte, daca tocmai ai renuntat la tigari clasice in favoarea tigarii electronice, este recomandat sa alegi un e-lichid cu concentratie mai mare de nicotina, pentru a nu suferi de simptomele sevrajului de nicotina, printre care anxietatea, diminuarea capacitatii de concentrare sau dureri de cap usoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.