Ce trebuie sa stim inainte de a achizitiona un tablou?

Chiar daca  este incitanta prin frumosul de care se inconjoara piata de arta poate fi plina de capcane pentru cumparatorii neavizati sau neatenti pur si simplu.  Iata la ce trebuie sa fii atent inainte de a achzitiona un tablou.

Cumpara doar de la galerii de arta autorizate. Este logic faptul ca piata oficiala este mult mai sigura decat cea oficiala insa exista cazuri in care apar oferte de nerefuzat, chiar daca acest lucru inseamna ca tabloul respectiv nu are acte si ca cumparatorul se bazeaza doar pe credibilitatea vanzatorului. Trebuie sa stii ca legea cere ca bunurile culturale mobile se pot comercializa doar de agenti economici autorizati de catre Ministerul  Culturii si Identitatii Nationale. Doar un expert este in masura sa stabileasca un punctaj pentru fiecare bun in parte analizat.

Solicita un certificat de vanzare. Un operator economic ar trebui sa furnizeze certificate de vanzare pentru marfa pusa la vanzare, piata de arta nu face exceptie de la aceasta regula. Aceste certificate reprezinta o garantie in cazul in care un tablou se dovedeste a fi fals.

Fii atent la ceea ce cumperi. Atentie la sintagme de genul Car cu boi- Nicolae Grigorescu si Car cu boi semnat de Nicolae Grigorescu. Chiar daca nu pare la prima vedere, diferenta este uriasa. Daca vanzatorul nu isi asuma autenticitatea pretul ar trebui sa reflecte acest lucru.

Fereste-te de afaceri secrete. Un tablou oferit spre vanzare, expus ofera o garantie a pietei, fiind extrem de usor de analizat si criticat. De aceea te sfatuim sa eviti sa faci tranzactii private cu firme sau cu persoane in care nu aveti 100% incredere.

Din pacate, piata de arta este o piata lipsita de reglementari, de preturi reglementate sau standardizate. Fiecare vanzator in parte este liber sa ceara atat cat vrea si fiecare cumparator sa ofere oricat. Inainte de a achizitiona un tablou este bine sa iti faci temele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.