Aparatul cu aerosoli portabil este un dispozitiv care transforma medicamentele dintr-o stare lichida in aerosoli pentru a pute fi inhalate cu usurinta. Sunt foarte utile pentru pacientii care sufera de astm pentru ca pot fi transportate cu usurinta oriunde. Este folosita presiunea aerului pentru a imprastia vapori fini de medicamente, care odata inhalati, provoaca o alinare imediata. Cei mai multi dintre pacientii cu astm nu folosesc doze masurate pentru inhalare, mai ales cei cu o stare critica de astm, pentru ei, cea mai buna solutie este nebulizatorul cu ultrasunete. Medicamentele inhalate cu ajutorul unui nebulizator portabil atenueaza mucoasa si flegma din plamani, astfel respiratia devenind mult mai usoara. Medicamentele inhalate sunt mult mai eficiente decat cele administrate pe cale orala, rezultatele fiind mai satisfacatoare.
Aparatele cu aerosoli sunt folosite in mod normal la copii, fiind mai convenabile si mai silentioase. Motivul principal pentru care se foloseste nebulizatorul la copii este utilizarea usoara a aparatului, in comparatie cu inhalatoarele cu albuterol. Asa cum sugereaza si numele, nebulizatorul portabil este un aparat de mana, care ajuta persoanele ce sufera de afectiuni respiratorii sa respire cu usurinta. Asa ca cei care sufera de o problema legata de respiratie pot sa folosesca nebulizatorul cu incredere, fiind de folos in orice situatie. Nu trebuie sa va mai fie frica de calatoriile lungi sau de vizite in anotimpul rece atunci cand aveti acest aparat minunat la indemana; doar sa nu uitati sa-l tineti incarcat si nu veti avea nici o grija.
Nebulizatoarele pot fi clasificate in doua categorii mari, prima categorie fiind cele cu jet iar a doua, cele cu ultrasunete (sau nebulizator ultrasonic). Categoria cu jet contine trei sub-categorii: nebulizatoare cu jet constant, cu respiratie sporita si cu jet dizometric. Prima categorie imprastie aerosoli pe care pacientul ii inhaleaza, a doua, mareste cantitatea de medicament in forma de aerosoli iar cea de-a treia categorie evacueaza aerosoli doar cand pacientul inspira. De cealalta parte, nebulizatorul cu ultrasunete transforma medicamentele in aerosoli cu ajutorul vibratiilor. Nebulizatoarele ultrasonice necesita apa pentru a ajuta vibratia, dar nu este un caz universal.
Nebulizatoarele se gasesc in forme si marimi variate. De obicei cantaresc 113 grame dar pot ajunge la 1.8 kilograme. Nebulizatoarele portabile folosesc baterii de tip AA, iar de obicei sunt folosite cele reincarcabile, pentru confortul utilizatorului; e mai usor de incarcat decat de umblat prin magazine dupa baterii. Datorita portabilitatii, nebulizatoarele de mana ajuta pacientii sa duca o viata cat mai normala.