Cele 5 practici ale medicinii chinezesti

Medicina chinezeasca este cea care se copune din cinci ramuri- acupunctura, masajul, dietetica, farmacopeea si qi-gong. Toate aceste tehnici terapeutice sunt complementare. Medicina chinezeasca este o metoda globala care are o parte filozofica pe care se bazeaza in acelasi timp. Are deci o influenta pozitiva atat asupra corpului cat si asupra spiritului.

Acupunctura si moxibustiunea. Consta in inserarea de ace in puncte precise ale corpului, a carei scop este sa produca doar efecte pozitive asupra corpului. Acupunctura are drept scop echilibrarea tuturor functiilor lui « QI », adica a energiei. In medicina chiezeasca, daca acest QI, este armonios, atunci boala nu se poate instala. Dar se poate folosi si atunci cand un organ nu functioneaza asa cum trebuie. Iar la fel ca acupunctura, moxibustiunea actioneaza asupra meridianelor. Dar in acest caz de va echilibra organismul datorita caldurii.

Masajul Tui Na. Este vorba despre un masaj dinamic ce are drept scop armonizarea aceluiasi QI. Se vor folosi astfel tehnici manuale pentru a masa muschii si tendoanele, acupresiune pentru a interveni direct asupra circulatia QI-ului, dar si tehnici de manipulare pentru a realinia relatiile dintre muschi, ligamente si schelet.

Dietetica. Aici vorbim despre doua mari categorii:

  • alimentele Yin- care aduc materie si rece si care permit intretinea formei corporale. Acestea pot sa scade febra, sa calmeze constipatia si sa starile inflamatorii. Aici intra rosiile, telina, ciupercile, castravetel…
  • alimnetele Tang- sunt cele care furnizeaza energie si caldura pentru a stimula functiile vitale. Aici intra ceapa, usturoiul, nucile, cafeaua, puiul sau crevetii.

 

Farmacopeea. In China se spune ca este mai puternica decat acupunctura. Foloseste mii si mii de substante si profita de sinergia mai multor ingredinte care au proprietati similare.

Astfel ca, in medicina chinezeasca, efectele terapeutice ale plantelor depind de mai multi factori

  • savoare- dulce, amara, acida, picanta sau sarata.
  • natura- calda, rece sau neutra.
  • configuratie- textura, forma sau umiditate.
  • proprietati- pentru tonifiere, purificare, dispersare sau consolidare.

Qi-Gong. Este gimnastica traditionala care se bazeaza pe exercitii fizice si mentale. Qi inseamna energie si suflu iar Gong munca. Practica sa va ameliora circulatia lui Qi in meridiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.