Istoria site-urilor web

Aparitia site-urilor web nu este tot una cu aparitia internetului, desi multi ar crede ca in momentul in care a aparut internetul au aparut si site-urile. Internetul a inceput sa se dezvolte in anii 80, dar ca o forma de retea intre calculatoare, nu avea forma internetului de azi. Pana in 1990 internetul insemna servicii de posta electronica, mai exact, erau functionale in intr-o oarecare masura adresele de email, exista o prima forma de FTP, dar si telnet. Prima pagina web avea sa apara ceva mai tarziu.

Mai exact, in anul 1990 a fost inaugurat primul server web de catre Centrul European pentru Cercetari Nucleare, celebru azi ca CERN, cu sediul in Geneva. Aici a fost creat primul server web si tot aici au fost create si urcate pe internet primele pagini web, si vizualizate cu un navigator.

Da, tot la Geneva s-a creat primul browser care folosea prima forma a limbajului HTML, fara de care astazi nu ar putea exista un site pe internet. Dar teorii despre prima forma a web-ului in forma sa actuala au fost concepute cu aproximativ 10 ani in urma, existand chiar testari care se apropiau de ceea ce au reusit cercetatorii din Geneva. Doar ca a fost necesara o evolutie constanta pentru a crea boom-ul. Caci dupa anul 1991 internetul pur si simplu a explodat. Dovada este ca acum, la 20 de ani si un pic, accesul la internet se poate face de ori unde cu aproape orice tip de dispozitiv portabil, telefon, tableta, laptop. Nu mai este nevoie de un calculator, de un server, cu legaturi complexe sub atenta supraveghere a specialistilor. Internetul si site-urile web au crescut intr-un ritm alarmant incat e greu sa spui ca s-a creat un trend care sa persiste cu timpul. Nu, site-urile web sunt si astazi intr-o continua schimbare si intr-o continua evolutie. Pentru ca si tehnologia adiacenta – dispozitivele de pe care ne conectam la internet – sunt intr-o continua schimbare si evolutie.

Ceea ce este mai putin stiut, este faptul ca un student pe nume Nicola Pellow realizeaza primul navigator in mod linie, care schimba practic fata internetului. Apoi este prezentat ca un navigator web cu interfata grafica, care permitea accesul la fisiere hypertext.

Tot din anul 1991 este necesara crearea de servere web, pentru functionarea corespunzatoare a navigatorului si a editorului de pagini web. Practic, lua nastere WWW-ul de astazi. Doi ani ma tarziu, in 1993, in lume existau deja 50 de servere web si toate in functiune. Urmand ca in cel mai scurt timp sa se creeze prima companie ce avea ca activitate adminsitrarea de servere web.

Dupa cum am mentionat, in Romania internetul a patruns mai serios dupa anul 2000. Atunci cand tehnologia incepea sa fie inteleasa si de romani si, mai ales, incepea a fi inteleasa necesitatea tehnologiei moderne. Serviciul de gazduire web in Romania nu era unul foarte dezvoltat, dar, cum deja am mentionat, acesta avea sa se dezvolte puternic. In doar cativa ani existau zeci de firme ce propuneau oferta gazduire pentru site-uri, iar preturile nu erau tocmai accesibile.
Dar odata cu cresterea numarului de site-uri, a utilitatii acestora si a numarului mare de firme in competitie, pachetele de web hosting s-au creat la preturi accesibile si concrete. Iar astazi in domeniu se mentin sus doar cele care chiar ofera un astfel de serviciu la o calitate superioara cu un pret corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.