Nu este nimic nou in ecuatia achizitiei unui apartament. Marea majoritate merge pe ideea creditului, ceea ce nu este anormal, desi perioada este mai mare decat in alte cazuri. Maximul posibil este de 30 de ani, de altfel si ceea ce aleg cei mai multi, in conditiile in care rata este de o suma rezonabila raportata la o perioada tot mai mare.
Achitarea unui imobil cu un credit realizat la banca nu este insa singura optiune. Dezvoltatorii imobiliari au si ei oferte in ceea ce priveste plata. In conditiile in care sumele sunt destul de mari, este cert ca a plati cu banii jos nu este o optiune, ba chiar este o situatie rara.
Intre banca si dezvoltator – ce este mai convenabil? Este greu de spus, avand in vedere ca in fiecare caz sunt avantaje si totul tine de resursele pe care le are viitorul proprietar. Spre exemplu, in cadrul paginii maurer-residence.ro aflam o oferta de plata de genul.
Iata cateva repere si avantaje:
- Varianta de contract realizat direct cu un dezvoltator imobiliar inseamna sa fii la curent cu pasii de constructie. Exista asadar si o mai mare incredere prin colaborarea directa cu cel care pune la dispozitie spatiul ce va deveni camin.
- Dezvoltatorul imobiliar nu percepe comisioane de intermediere – din nou un avantaj. Sunt situatii cand se supraevalueaza un spatiu, se adauga si comisioane ale celor care intermediaza si ajungi sa platesti mai mult decat ar face spatiul in sine.
- Prin banca ai rata fixa si stii ca pe termen lung ai de platit o anumita suma. Iti ofera si garantia ca totul merge pe o linie sigura.
- Prin banca, un credit pentru casa poate avea diverse forme, cu garantie sau fara, prin anumite programe precum cel de genul Prima Casa. In plus, avansul in astfel de cazuri este unul modic si este si un program sustinut de stat.
- Cu toate acestea, banca iti impune multa birocratie. Trebuie sa ai coplatitor, ba chiar sa fii casatorit inseamna mai multe sanse la punctaj de acordare a creditului. Prin comparatie, un dezvoltator imobiliar nu are astfel de impuneri.
- Creditul prin banca face ca suma imprumutata sa fie returnata aproape dublu. Desigur ca pe termen lung, prin plata transata in rate platesti poate mai mult decat costul initial, insa nu iti doresti totusi sa ajungi la sume dublate.
Acestea sunt in mare parte grijile pe care si le face orice viitor proprietar, gandind la sumele de finantare pentru plata unei locuinte. Pana la urma, daca tot se ajunge la rate, cel putin sa fie avantajoase. Spre exemplu, intr-un echilibru intre cost si perioada este o oferta avantajoasa de la Maurer Imobiliare. Aici propunerea este de 3 transe, cu avans de 30%; poate fi de asemenea optiunea de 2 transe cu un avans modic de 5% si restul platii la receptia apartamentului. Nu in cele din urma, Maurer ofera si sistemul de rate direct de la dezvoltator, cu avans de 30%, 25% din valoarea platita in rate pana la preluarea locuintei si cu alti 45% in rate in termen de 24 de luni.