Cum maresti productivitatea copilului tau?

Unul dintre cele mai neproductive obiceiuri ale copiilor este acela in care-si fac temele si invata cu calculatorul deschis, asta in timp ce pe fundal se aude muzica; ori asta, nu e intotdeauna productiv pentru simplul motiv ca atentia le este distrasa fie de muzica, fie de calculator, astfel ca temelor si sarcinilor scolare nu le este acordata atentia necesara.

Productivitatea in timpul anului scolar (si nu numai) este un lucru esential pentru copii, intrucat de acest factor depinde intr-o mare masura succesul pe plan scolar. Sunt foarte putini acei copii care invata fara sa faca mari eforturi si care se pot concentra in mai multe locuri simultan, marea majoritate fiind practic “siliti” sa invete dupa metoda clasica.

Cum poate fi marita productivitatea unui copil?
In principiu, cei mai multi parinti aleg sa interzica anumiti factori (pierderea vremii la calculator jucand jocuri cu animale sau de strategie sau chiar cu impuscaturi) in timpul efectuarii temelor, considerand ca cei mici isi vor face temele nemaifiind distrasi de nimic. Asta, din pacate, nu e intotdeauna o solutie intrucat inventivitatea celor mici in materie de gasit subiecte care sa le distraga atentia nu are limite.
Tocmai de aceea, pentru a mari productivitatea, trebuie gasite strategii care sa-i faca pe copii sa-si doreasca sa fie mai productivi. In principiu, urmatoarele strategii ar trebui sa fie de folos:
1) incurajarea copiilor catre un sport, de preferinta unul aerob. Se stie ca la terminarea antrenamentului, corpul uman incepe sa secrete endorfine, un fel de hormoni care determina senzatia de fericire. Copiii vor fi mult mai dispusi sa isi faca temele si sa invete, asta intr-un cadru care nu implica stres, agitatie sau nervi;
2) folosirea sistemului de “recompense”. Desi multi parinti resping acest sistem pe motiv ca ar fi foarte apropiat de sistemul de dresaj al animalelor, ei bine, el da roade si este perfect natural. Practic, impreuna cu cei mici, parintii stabilesc un set de obiective care, odata atinse, ar urma sa atraga o recompensapentru cei mici, de regula una mai substantiala.
3) Verificarea anturajului. Psihologii spun ca cei mici au un comportament similar cu cel al oamenilor cu care isi petrec cel mai mult timp. Astfel, daca parintii sunt productivi, iar prietenii celor mici sunt aidoma, sunt sanse mari ca si copiii sa adopte un comportament la fel de productiv, pentru simplul motiv ca nu vor sa se lase mai prejos.
4) Interzicerea unor factori care distrag atentia. Factorii de acest tip sunt, de regula, jocurile pe calculator (cele online in special, adica jocurile cu pesti, jocurile cu masini sau cele de tip RPG), mp3 player-ele sau chiar si jucariile.

Aplicand una sau mai multe dintre strategiile de mai sus, cei mici ar trebui sa aiba o productivitate ceva mai crescuta si prin urmare, rezultate mult mai bune la scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.