Toner versus cartus cu cerneala

Evolutia constanta a tehnologiei a determinat aparitia unor numeroase modele si tipuri de aparaturi electronice si electrocasnice, fiecare cu consumabilele lor specifice. La fel este si in cazul imprimantelor, pe piata fiind prezente o multime de modele, de la imprimante matriciale sau termice, pana la imprimante cu laser sau imprimante 3D – cele mai recent aparute.

Dintre toate modelele de imprimanta, cele mai ultilizate de populatie sunt cele laser si cele cu jet de cerneala. Totodata, acestea functioneaza similar si totusi diferit, imprimantele cu laser utilizeaza tonerul pentru printare, fiind foarte potrivite in spatii in care nevoia de imprimare este constanta, in timp ce imprimanta cu jet de cerneala utilizeaza cartuse de cerneala, fiind cea mai utilizata in mediul casnic si in birourile mici, unde volumul de printare este mic.

Ce sunt tonerele si cartusele?

Tonerul reprezinta dispozitiviul din interiorul unei imprimante laser, care contine o pulbere de culoare utilizata pentru realizarea printurilor. Acesta este fomrat din polimeri (culoare), corp, cip, spatula, sigiliu, cartus de toner, acesta din urma fiind o pulbere care sub o presiune mare si la o anumita temperatura vine pe hartie si lasa o urma (imprimare).

Cartusul pentru imprimante este un vas de cerneala in jeturi de cerneala. Acesta poate avea unul sau mai multe containere, continand adesea chiar si un cip prin intermediul caruia comunica cu imprimanta si raporteaza o sursa de cerneala.

Toate acestea sunt consumabile, care periodic trebuie inlocuite sau incarcate. Daca anumite cartuse imprimanta permit reincarcarea cu cerneala, tonerele trebuie inlocuite atunci cand se golesc de culoare/ pulbere.

Pentru ca tonerul nou achizitionat sa se potriveasca cu imprimanta, trebuie ales unul original, pentru care este nevoie de cunoasterea unor informatii esentiale despre imprimanta, cum ar fi modelul si seria acesteia, aflate pe o eticheta amplasata fie in spatele imprimantei, fie in partea de jos a acesteia.

Desi cartusele permit reincarcarea, este recomandat ca acest proces sa fie realizat de un specialist, pentru a nu deteriora componenta electonica. In plus, la o anumita perioada si cartusul trebuie inlocuit, in acest caz variantele fiind ceva mai nueroase decat in cazul tonereleor, deoarece cartusele pot fi inlocuite cu alte cartuse originale, compatibile sau chiar remanufacurate.

Durata de viata  a consumabilelor

De obicei, durata de viata atat a tonerului, cat si a cartusului pentru imprimanta variaza in functie de numarul de foi printate, precum si de gradul de incarcare a acestora (mai ales in cazul cartuselor) fie cu pulbere, fie cu cerneala.

In general, ambalajul fiecarui toner mentioneaza si numarul de foi care pot fi imprimate, indiferent de frecventa cu care este utilizata imprimanta. Daca imprimarea se realizeaza ocazional, o astfel de rezerva poate tine chiar si cateva luni.

In schimb, cartusele sunt mai putin rezistente, deoarece cerneala este lichida si mai predispusa la schimbarile de temperatura si umiditate. Astfel ca, in timp, consistenta acesteia se poate dilua sau chiar se poate usca complet. In acesta caz, durata de viata a unui cartus de cerneala poate fi prelungita daca sunt realizate, periodic, imprimari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.