Generația Z sau Gen Z se succede milenialilor, iar nașterea celor din această generație începe în 1997 și se termină în 2015/2017. Tânără, volubilă, plină de vervă, generația Z vrea mereu mai mult. Despre ce aștepări au cei din Gen Z de la comunicarea de brand vorbește Dochița Zenoveiov, brand innovator la Inoveo.
Despre servicii la superlativ
Cuceriți pe deplin de noutate și trenduri aparent efemere, membrii generației Z pun preț pe superlativele pe care un brand le oferă și sunt în continuă căutare de mai bine, mai mult, mai calitativ.
Natural digitali, trăind activ în mediul online, membrii Gen Z sunt într-o continuă căutare de branduri care să le satisfacă necesitățile și dorințele; vânează noutatea constant, de aceea un brand fresh va fi mereu în topul preferințelor lor. O altă coordonată cheie pentru Gen Z este rapiditatea – un brand care le oferă produse oriunde, ușor de achiziționat sub orice circumstanțe, este un brand care le răspunde rapid la nevoie, facilitând procesul de achiziționare.
„Conectarea permanentă la online are ca rezultat multe achiziții de impuls: o băutură pe care un adolescent o vede în social media în pauza dintre două ore va fi cumpărată imediat ce acesta iese de la liceu, din cel mai apropiat magazin. Așadar, primează rapiditatea și ușurința de a face cumpărături, iar magazinele de proximitate au toate șansele să devină preferatele lor. Din nou, loialitatea față de o rețea sau alta de magazine se construiește greu, însă programele de fidelitate pot juca un rol important. Cardurile de fidelitate sunt demodate, iar locul lor a fost luat de aplicațiile mobile cu același rol. ” – Dochița Zenoveiov, brand innovator
Autenticitatea care generează fascinație
Pentru generația Z, brandurile favorite sunt o anexă a propriului corp: pantofii pe care îi încălțăm și restaurantele în care mergem devin mai mult decât companii, devin branduri care contribuie la consolidarea unui brand personal.
Autenticitatea și unicitatea generează fascinație, iar generația Z este într-o continuă căutare a produsului care să ofere acel je ne sais quoi și care să îi ofere contextul unei noi postări pe social media. Pentru o comunicare coerentă, care să mulțumească orice generație, indiferent de pretențiile pe care le ridică ea, crearea manualului de brand este obligatorie indiferent de mărimea brandului – fie acesta matur, sau emergent, nisat sau de larg consum.
Crearea unui brandbook stabilește regulile care permit crearea unei identități unitare a brandului, care să aibă sens și cuprinde principii de design și reguli legate de culori și logo-uri care păstrează coerența vizuală în implementarea brandului.
„Manualul de brand arată consistență și claritate în manifestarea unui brand. Manualul conține povestea brandului și modul de aplicare al elementelor lui, fiind necesar oricărui brand pentru o comunicare coerentă. Iar coerența e un factor decisiv de decizie pentru foarte activii Z. Și, as adauga, și foarte abili în observarea detaliilor.” – Dochița Zenoveiov, brand innovator
Experiență dincolo de produs
Pentru generația Z, experiența pe care un produs le-o generează este mai relevantă decât produsul în sine; în umbra pandemiei, caută experiențele desăvârșite, care să le ofere echilibru și care să îi ancoreze în stare de bine. Sunt generația îndreptată către problemele de mediu și sustenabilitate, iar în contextul pandemic aleg să cumpere de la brandurile locale întocmai pentru că știu că vor ajuta nu doar economia locală, ci și că vor avea parte de o experiență inedită. Pentru generația Z, felul în care vine împachetat sau ambalat un produs capătă o importanță aparte – fenomenul unboxingului devenit viral încă de la începutul anilor 2000 creează astăzi adevărate ritualuri care decid dacă brandul răspunde suficient de creativ nevoilor și dorințelor noastre.
Consumatorii care sunt acum în liceu, facultate sau proaspăt angajați sunt considerați a fi un public cu adevărat provocator, pentru că vorbim de generația care vrea și care așteaptă mereu mai mult; sunt în căutare de autenticitate fără cusur, inovativitate, sunt înclinați către sustenabilitate și nu umblă cu jumătăți de măsură, ceea ce îi face un public către care trebuie să ne îmbunătățim constant. În era noutăților, mereu apare ceva ce le-ar putea fura privirea, iar ce îi păstrează cu adevărat lângă noi este povestea pe care o imprimăm cu ajutorul brandingului.