Dinții îngrijiți și consultul stomatologic periodic minimizează riscul ca dantura ta să sufere afecțiuni serioase de tipul edentației sau parodontitei profunde. De obicei, în stomatologia modernă, dantură este abordată din două unghiuri complementare – funcțional și estetic. Funcționalitatea danturii este asigurată de o igienă orală temeinică, de intervenții profilactice de tipul periaj-detartraj pentru ca infecțiile, cariile sau bolile parodontale să nu își facă apariția, dar și de tratamente endodontice și de reconstrucție, precum punțile sau implanturile, care îți redau capacitatea masticatorie completă.
Pe de cealaltă parte, importanța esteticii dentare nu mai este un secret, iar un zâmbet frumos are la bază, de asemenea, și abordarea estetică. Aceasta se referă la modul în care este perceput zâmbetul tău, în totalitate – la cum se încadrează în fizionomie, la cât de albi sunt dinții și cât de echilibrată este dispunerea lor pe arcade.
Pornind de la aceste două mari premise, există și tratamente care se află la intersecția dintre funcțional și estetic. De exemplu, tratamentele ortodontice sau aparatele dentare, te ajută atât să îți recuperezi mușcătura, dar să obții și un aliniament elegant al dinților.
Un tratament care are rol estetic este albirea dentară, cel mai cunoscut și solicitat tratament dentar estetic. Realizată într-un mediu steril, profesionist, albirea are efecte imediate, de lungă durată. Sensibilitatea danturii nu este sporită în urmă procedurii de albire, iar pacientul va avea un zâmbet strălucitor încă după prima ședință. Nenumărate metode de deschidere a nuanței dentiției se găsesc și în mediul online. Ele promit rezultate sigure și dinți complet neafectați. De multe ori, însă, rețetele cele mai populare nu sunt testate înainte de recomandare, iar curioșii pot suferi arsuri ale gingiilor, degradări ale smalțului sau pătarea coroanelor dentare. Nu e de mirare că pacienții preferă acum siguranța și acuratețea rezultatelor din cabinetele stomatologice.
Un alt tratament funcțional dar care te ajută și din punct de vedere estetic – mai ales dacă ești deja posesorul unei danturi naturale foarte frumoase, este detartrajul. Menit să elimine placa bacteriană depusă pe suprafața dinților sau chiar pe gingie, detartrajul ajută și la prevenirea bolilor parodontale. Descoperite într-un stadiu avansat, bolile parodontale pot provoca dureri insuportabile, infecții sub formă de puroi sau pierderi serioase ale danturii. Completat de Air Flow – o metodă de curățare în profunzime a dinților ce poate fi executată doar de medicul stomatolog – impactul clinic al detartrajului în ceea ce privește sănătatea și frumusețea dinților, crește simțitor. Procedura de Air Flow folosește de tehnica jetului de apă combinat cu bicarbonatul. Avantajele sunt vizibile atât la nivel estetic, cât și la nivelul funcțional al dinților.
Profilaxia și vizitele cât mai dese în cabinetul unui medic specialist te pot scuti de cheltuieli în viitor și îți vor oferi zâmbetul imaculat de care ai nevoie în prezent. spune dr. Cristiana Pădure, medic stomatolog în sectorul 4 , specialist în parodontologie. .