Afacerile din industrie s-au majorat cu aproximativ 10,9% dupa primul trimestru al anului

Cifra de afaceri a crescut, pe ansamblu cu 10,9 % in primele luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut asta gratie rezultatelor pozitive obtinute in industria extractiva – 15,3 % si in industria prelucratoare – 10, 8%. Acesta a fost anuntul facut de INS, Institutul National de Statistica.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in: industria energetica (+19,9%), industria bunurilor de capital (+15,8%), industria bunurilor intermediare (+9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,9%) si industria bunurilor de uz curent (+5,2%), anunta Agerpres.

Conform datelor oferite de INS, in luna septembrie 2017, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut fata de luna august cu 9,4%, ca urmare majorarilor din industria prelucratoare (+9,4%) si din industria extractiva (+6,6%). De asemenea, pe marile grupe industriale, au mai fost cresteri in industria bunurilor de capital (+22,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,9%) si industria bunurilor intermediare (+8,3%), iar scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-6,8%) si industria bunurilor de uz curent (-0,4%).

In comparatie cu luna septembrie a anului 2016, afacerile din industrie s-au majorat pe ansamblu cu 11,8%, datorita industriei extractive (+28,5%) si industriei prelucratoare (+11,5%). Pe marile grupe industriale au fost inregistrate cresteri in industria energetica (+62,4%), industria bunurilor de capital (+12,1%), industria bunurilor intermediare (+11,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,6%) si industria bunurilor de uz curent (+3,0%).

Datele INS precizeaza ca valoarea cifrei de afaceri reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.