Cum sa imi protejez calculatorul de virusi?

De regula, aceasta intrebare apare la cei care au fost «vizitati» de un virus pe calculator si sunt in cautarea solotiilor pentru tratare. Bineinteles, exista si exceptii: utilizatorii constienti in primul rand aplica masuri de securitate a datelor cu carecter personal. Dar cea mai mare parte a utilizatorilor nu procedeaza in felul asta. Si chiar invazia virusilor nu consta doar in securitatea datelor cu caracter personal, dar si securitatea altor utilizatori, deoarece dupa ce virusul ajunte pe calculatorul tau, acesta se raspandeste mai departe. Pentru a nu permite virusarea calculatorului si raspandirea acestuia, trebuie luate masuri de siguranta, instalat cel mai bun antivirus.

In primul rand, nu deschide corespondenta e-mail necunoscuta. Si mai ales nu deschide din curiozitate link-urile din corespondenta. In cel mai bun caz, poate fi doar o reclama. Daca totusi esti curos, scaneaza cu un antivirus scrisoarea si fisierul atasat. Pentru a efectua scanarea, dezactiveaza previzualizarea corespondentei. De asemenea, asa ar trebui sa procedezi si cu corespondenta e-mail primita de la prieteni sau de la presoane de incredere, deoarece calculatorul lor ar putea fi infectat, iar ei sa nu stie despre asta.

In al doilea rand, fii foarte atent cu mediile de stocare – discuri, stick usb. Fireste, imediat dupa conectare acestea ar trebui sa fie scanate impotriva virusilor. Dupa teminarea utilizarii, nu le lasa conectate la calculator, pentru a evita descarcarea automata a virusului, deoarece antivirusul poate sa nu detecteza unele tipuri de programe periculoase.

In al treilea rand, pentru protectie poti utiliza si browser-ul, pe care il folosesti pentru navigare pe Internet. Pentru asta in setarile browser-ului trebuie doar sa setezi nivel maxim de protectie. Mai bine uneori sa suferi ferestre pop-up, decat mai tarziu in panica sa cauti specialisti, ca sa salvezi informatii valoroase de pe calculator, cum ar fi rapoarte importante.

In al patrulea rand, trebuie sa eviti descarcarea programelor sau altor aplicatii de pe Internet. Dar daca totusi exista asa o necesitate, alege site-urile care au un program antivirus instalat. Si chiar in aceste cazuri, inainte de instalare scaneaza pentru virusi. De exemplu, ai descarcat un program arhivat. Scaneaza arhiva, apoi dezarhiveaza intr-un fisier si scaneaza acel fisier. Apoi instaleaza programul si scaneaza fisierul in care a fost instalat.

In al cincilea rand, fa copii de rezerva a fisierelor importante si nu le pastra pe calculator, mai bine sa le pastrezi pe memorii flash. Acest lucru poti face 1-2 ori pe luna.

In al saselea rand, intotdeauna fa o scanare completa cu un program antivirus. Un antivirus bun poti sa descarci de pe site-ul Antivirus Free. La detectarea unui virus imediat sterge-l.  Si aici exista o precizare mica. Multe persoane sunt de parere ca dupa scanare completa si eliminarea cu succes a programelor periculose munca este terminata. Cu toate acestea exista programe periculoase care pot fi rulate din nou si din nou. Astfel, dupa fiecare scanare completa si eliminarea programelor periculoase reporneste calculatorul si iar porneste scanarea completa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.