Rezumat:
Detinerea unui automobil presupune avantaje incontestabile, precum si obligatii impuse atat de legislatie, cat si de necesitatile unei functionari optime a vehiculului in cauza. Unul dintre aspectele importante atunci cand achizitionezi o masina este faptul ca va fi necesar sa efectuezi schimbari ale componentelor, iar pentru aceasta trebuie sa stii ce si cum sa alegi.
Sunt utile datele tehnice de pe produsele pe care ti le doresti? Cum stii, de pilda, ce inseamna indicatiile de pe anvelope? Gasesti mai jos explicatiile care te vot ajuta in acest caz.
Alegerea pneurilor trebuie sa aiba loc cu respectarea, in primul rand, a indicatiilor mentionate in certificatul de inmatriculare a autovehiculului si apoi urmarind criteriile de performanta pe care le doresti. Peretele lateral al oricarei anvelope contine o serie de semne pentru identificarea dimensiunilor, performantelor si a altor informatii utile.
Indicatori tehnici – imprimati pe anvelope
Pentru ca doar exemplificarea poate aduce lamuririle necesare, vom analiza mai jos marcajele intalnite pe anvelope de vara 185 65 R15 pe anvelope-autobon.ro:
Informatii legate de marca si modelul anvelopei
Acestea sunt imprimate clar, de multe ori in litere de tipar si de disting cu usurinta inca de la prima vedere.
Dimensiuni
- 185 = latimea maxima a anvelopei montata pe janta – masurata in milimetri;
- 65 = raportul de inaltime – inaltimea anvelopei este 65% din latimea anvelopei;
- R = indicativ ca anvelopa are o constructie radiala;
- 15 = diametrul interior al anvelopei – masurata in inch (1 inch = 25,4 mm).
Performanta
- 88 = indicele de incarcare – sarcina maxima suportata daca anvelopa este umflata la presiunea ideala, mentionata de producator; în acest caz, avem 560 Kg/anvelopa, adica 2240 Kg/autovehicul;
- H = indicele de viteza – viteza maxima a autovehiculului pentru care anvelopa este certificata de catre producator, in speta 210 km/h;
- M+S = indice care arata ca anvelopa este all season sau de iarna (mud = noroi; snow = zapada), urmat de semnul unui pisc de munte cu un fulg de nea in centru;
- E4 = indica faptul ca anvelopa este calitativ conforma cu standardele Comunitatii Europene – cifra arata tara in care a fost realizata omologarea, in acest caz, Olanda.
Productia
- data de fabricatie este inserata dupa marcajul DOT si este formata din 4 cifre: primele doua reprezinta sunt saptamana in care a fost fabricata, urmatoarele doua cifre arata anul productiei;
- locul fabricatiei este indicat sub forma „Made in Korea”.
Alte informatii
- TUBELESS = anvelopa fara camera – cele cu camera sunt indicate drept TUBE TYPE;
- TWI = anvelopa are indicator de uzura, prezent in canalul longitudinal principal – cand ajunge la nivelul suprafetei caii de rulare, adancimea este de sub 1,5 mm iar anvelopa trebuie inlocuita;
- INSIDE/OUTSIDE (interior/exterior) = indica partea anvelopei care trebuie montata la interior, respectiv exterior.
Indicatori energetici – atasati pneurilor
La nivelul Uniunii Europene, conform Directivei 1222/2009, se impune lipirea pe fiecare anvelopa a unei etichete energetice care contine urmatoarele elemente:
Economia de carburant
Datorita rezistentei la rulare scazute, o anvelopa din clasa A va fi cu 7,5% mai eficienta decat o anvelopa din clasa G; una din clasa F va consuma aproximativ 240 de litri de combustibil suplimentar pentru aceeasi durata de viata fata de o anvelopa din clasa A.
Franarea pe carosabil umed
Este indicata capacitatea de franare a anvelopei pe carosabil acoperit, cu un strat de apa cuprins intre 0,5 si 1,5 mm, in conditii de iarna (temperaturi intre 2⁰ si 20⁰ Celsius) pentru anvelopele de iarna sau in conditii de vara (intre 5⁰ si 35⁰ Celsius) pentru cele de vara. Diferenta intre clasa A si clasa G – vehicul dotat cu ABS – se traduce printr-o distanta de franare cu 18 m mai scurta (de la 80 km/h) pentru anvelopa din clasa A.
Nivelul de zgomot
Masurat in decibeli (dB), este ilustrat sub forma a 3 unde: nivelul 1 – silentios (o unda neagra) semnifica un zgomot cu cel putin 3 dB sub limita maxima, nivelul 2 – moderat (doua unde negre sau 72 dB) se incadreaza in noua limita care a intrat in vigoare din noiembrie 2016, iar nivelul 3 este considerat zgomotos si nu se mai incadreaza in limita maxima acceptata legal.
Asadar, marcajele de pe peretele lateral al anvelopei, precum si informatiile continute pe eticheta adeziva includ indicii de performanta. In functie de acestia, poti alege acele produse care se apropie cel mai mult de asteptarile tale.