Intrebari si raspunsuri despre ambreiaj

Toti soferii stiu ca pedala de ambreiaj iti permite plecarea de pe loc si schimbarea treptelor de viteze. Putini sunt cei care stiu ce se intampla in interiorul mecanismului insa. Kitul de ambreiaj este destul de complex si este compus din mai multe piese care contribuie in mod direct la functionarea corecta a masinii. Daca ai grija de el, il vei schimba foarte rar. Daca il fortezi insa, va trebui sa treci destul de des pe la service pentru o inlocuire, iar costurile sunt destul de mari. Un kit ambreiaj Opel Astra H, spre exemplu, costa peste 2000 de lei.

Ce trebuie sa stii, asadar, despre ambreiaj?

In primul rand, trebuie sa stii ca rolul sau este acela de a prelua fluxul de putere de la motor si de a-l transmite catre cutia de viteze. De asemenea, ambreiajul cupleaza si decupleaza motorul de cutie.

Un kit complet de ambreiaj este compus dintr-un disc de ambreiaj, o volanta, un rulment si o placa de presiune, precum si din diverse accesorii cum ar fi suruburile. Este bine sa protejezi toate aceste piese, deoarece, asa cum am amintit, sunt destul de costisitoare iar procesul de inlocuire este si el unul greoi.

Din ce sunt compuse piesele ambreiajului?

Exista mai multe materiale utilizate la crearea pieselor de ambreiaj. Discul, spre exemplu, este realizat din otel acoperit cu azbest sau ferodo si metal. Materialele de la suprafata trebuie sa ofere frictiune si sunt gasite si la placutele de frana. Placa de presiune este realizata din otel iar in centrul ei se afla niste elice ce pot fi miscate prin apasarea pedalei. Exista si kituri de ambreiaj care nu sunt realizate din metal, ci din ceramica sau Kevlar, insa sunt ceva mai rare.

Cand stii ca ambreiajul este uzat?

In general, masina te atentioneaza atunci cand exista o problema cu ambreiajul. Vei simti un miros de garnitura asa, vei simti ca ambreiajul patineaza sau vei detecta o accelerare foarte lenta. Atunci cand descoperi oricare dintre aceste semne, este bine sa mergi la un service autorizat. Asigura-te ca achizitionezi un kit de ambreiaj de buna calitate, deoarece piata este destul de aglomerata cu produse ieftine care se strica rapid! Cu o atentie la achizitie si mai ales cu atentie la condus, ambreiajul va rezista destul de mult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.