Recomandari pentru organizarea priveghiului si ceremoniei de inmormantare

Un articol cu cateva recomandari ortodoxe atunci cand se organizeaza priveghiul si ceremonia de inmormantare la romani.

Prima si cea mai importanta recomandare ce poate fi facuta rudelor persoanelor decedate tine de angajarea unei companii specializate, precum Funerare Ieftine care asigura servicii funerare in sectorul 5 si nu numai.

Acesti specialisti de la One Marck International dispun de toate informatiile si mijloacele necesare pentru a ajuta persoanele ramase in viata sa organizeze cat mai bine ceremonia de inmormantare, dar si de priveghi, sa pregateasca mortul din punct de vedere al normelor legislative impuse si al traditiilor si cutumelor.

Cum se desfasoara priveghiul si ceremonia de citire a stalpilor?

Dupa decesul unei persoane, rudele au la dispozitie 3 zile pentru a organiza inmormantarea cu sau fara ajutorul unei companiei de pompe funebre din sector 5. In aceste 3 zile se comemoreaza amintirea defunctului prin slujbe la care participa rudele si prietenii apropiati, se adopta un stil vestimentar specific, cu haine de culoare inchisa, femeile isi lasa parul despletit, barbatii poarta barba, iar rudele poarta doliu in piept.

In timpul priveghiului oamenii se saluta cu “Dumnezeu sa il ierte/ sa o ierte” sau “Dumnezeu sa il odihneasca/ sa o odihneasca”.

In fiecare dupa amiaza pana la ceremonia de inmormantare, preotul vine la capela si rosteste o scurta rugaciune la care adauga citirea din cele 4 Evanghelii. Preotul este chemat de familie, care pregateste cadelnita cu carbunele aprins peste care aseaza tamaia, pregateste un pahar de vin si mancare.

In timpul slujbei ortodoxe se aprinde toiagul, lumanarea in forma de colac asezata la baza icoanei.

In timpul priveghiului nu se recomanda:
• pregatirea tamaii in obiecte improvizate de tip cutii de conserve sau linguri;
• folosirea hartiei sau spirtului, capetelor de lumanare sau lemnului pentru a aprinde tamaia;
• efectuarea altor activitati in timpul slujbei. Acesta este un moment in care toata lumea prezenta se reculege alatur de preot;
• servirea alimentelor de dulce in zi de post;
• spunerea glumelor, povestilor, rasul. Se va pastra o atitudine solemna si decenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.