Exista buletinele meteo ce ofera prognoza pe o saptamana si binenteles site-uri precum www.vremea15zile.ro. Atat televizorul cat si internetul au fost reponsabile pentru preziceri eronate de nenumarate ori, insa vina nu este a meteorologilor si nici a internetului si numarului mare de informatii contradictorii pe care acesta le ofera. Adevarul este ca vremea si variantele ce intra in prognozarea acestora sunt atat de complexe incat, in realitate, orice predictii ce merg mai departe de momentul actual sunt, intr-un procent mai mare sau mai mic, o simpla speculatie.
Cum creeaza meteorologii prognoza meteo?
Munca acestora implica foarte multe probabilitati si varibile, iar daca ar fi sa simplificam procesul, am putea spune ca acestia „ghicesc” ce ne va pregatii vremea pe urmatoarele ore sau zile, iar odata cu cresterea perioadei de timp, acuratetea scade. Desi starea vremii prezentata la prognoza meteo tine de presupuneri, acestea nu se fac aleatoriu, ci folosind cateva tehnici complexe ce cresc dramatic acuratea predictilor.
Continuitatea: prezumtia ca vremea de azi se va mentine, cel putin partial si maine. Aceasta metoda de predictie nu se poate aplica pentru a afla vremea pe 15 zile in intr-un anumit oras, insa reprezinta baza de la care se porneste procesul de prognozare meteo.
Prognoza sinoptica: aceasta metoda se bazeaza pe analizarea hartilor meteorologice sinoptice si poate fi pana la un anumit punct, subiectiva. Acest tip de prognoza aplica cunostintele despre legile atmosferice si ia in considerare modele statistice.
Computerul: toate aceste date sunt introduse mai apoi in computer, unde predictia numerica aplica aceste date la conditiile de vreme din momentul respectiv.
Tot acest proces este o munca de detectiv si nicidecum o stiinta exacta. Prognoza meteo pe durate lungi este inca inexacta si dificil de prezis. O dovada clara in acest sens este faptul ca, de exemplu, computerul calculeaza de fapt doar cate o ora in avans. Prognoza pe doua ore se bazeaza pe modelul initial facut pe o ora, prognoza pe 3 ore se va baza pe rezultatul prognozei pe 2 ore si asa mai departe. Problema cu acest sistem si motivul pentru care exista momente in care prognoza vremii este total eronata este faptul ca o mica greseala va produce un efect de tip avalansa, procentul de eroare crescand de la ora la ora in predictia computerului, fiecare model generat fiind bazat pe unul din ce in ce mai gresit.