Calitatea vietii de familie un indicator important al calitatii vietii generale

Calitatea vietii de familie a aparut in vizorul studiilor si i s-a acordat importanta odata cu cercetarile lui Frederic Le Play, in anul 1871. Putem vorbi de importanta acordata calitatii vieCalitatea vietii de familietii de familie in ansamblul domeniilor ce caracterizeaza calitatea vietii unei societatii in general si, in mod particular, a indivizilor si celorlalte unitatii sociale componente ale societatii. Viata de familie are un rol important in teoria schimbarii sociale, practicile sociale aferente familiei, precum si producerea si consumul de bunuri din cadrul familiei reflecta bunastarea unei societati, care la randul ei are influenta asupra calitatii vietii de familie. Calitatea vietii de familie reprezinta un indicator important al calitatii vietii generale, ipoteza care a fost in mod repetat validata. Familiile experimenteaza un nivel ridicat al calitatii vietii de familie atunci cand sistemul lor de nevoi este satisfacut.

Modelul familiei romanesti este inclinat catre preferinta pentru gospodariile de tip familial, in mod legal formate. Cuplurile casatorite cu copii sunt majoritare in stilurile de viata familiala. Familiile din Romania au putini copii. Scaderea nivelului de trai, la care suntem martori in ultima perioada a determinat parintii sa-si concentreze resursele financiare pentru a ingriji un singur copil.

Cetatenii romani au gospodarii relativ mari, cu o medie de 2,92 persoane pe gospodarie, comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana, care au doar 2,46 persoane pe gospodarie. In Romania exista un procent relativ ridicat de gospodarii care cuprind mai multe generatii: copii, parinti si bunici, iar procentul de gospodarii in care locuieste o singura persoana este mic, comparativ cu nivelul altor state din Uniunea Europeana. Modelele de gospodarii sunt determinate de factori culturali, dar si de factori sociali si economici. Din cauza ratei ridicate de somaj si a salariilor cu un nivel scazut, multi tineri romani nu isi permit sa traiasca singuri si de aceea raman mai multa vreme in casa parinteasca, in comparatie cu ceea ce se intampla in Occident. Alte cauze importante, care explica procentul ridicat de gospodarii in care traiesc mai multe generatii, sunt problemele legate de gasirea unei locuinte, lipsa structurilor de ingrijire a copiilor, dar si nivelul scazut al pensiilor. In general, familiile extinse fac mai usor fata problemelor economice, pentru ca membrii se sprijina reciproc in vremurile grele.

Solidaritatea dintre generatii in cadrul familiilor din Romania se manifesta datorita faptului ca oamenii isi ingrijesc copiii si varstnicii in familie intr-o masura mai mare decat in alte tari Europene. Varstnicii sunt ingrijiti in general in familie, dar ei joaca un rol important in ingrijirea copiilor. Aceste forme de sprijin compenseaza dezvoltarea slaba si  a serviciilor sociale deficitare din tara noastra.

Sarcinile domestice sunt facute in principal de femei. In multe cazuri, responsabilitatile pe care le au in cadrul familiei impiedica femeile sa aiba activitate in sectorul muncii. Asadar, dezvoltarea si asigurarea unui sistem pentru acces mai bun la diferite tipuri de servicii de ingrijire pentru copii si varstnici ar trebuie sa ocupe locuri importante pe agenda factorilor de decizie din Romania.

Familia este sursa principala de integrare si sprijin in Romania, tara noastra fiind cea in care oamenii se bazeaza cel mai mult pe familie, din Uniunea Europeana oamenii se bazeaza in cea mai mare masura pe membrii familiei in situatiile grele, atunci cand sunt bolnavi sau cand au nevoie de sustinere emotionala. Relatiile de familie sunt diferite de la o categorie sociala sau demografica la alta. Starea civila, nivelul educatiei, varsta, venitul sau numarul de persoane din gospodarie reprezinta factori de diferentiere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.